Да ли трговци поштују Уредбу о ограничeним ценама намирница?

Аутор: draganadpetrovic
369 посета

Тржишна инспекција је до сада примила само једну пријаву грађана због кршење Уредбе о ограничењу цена основних животних намирница, али се испоставило да она није била оправдана. И трговци и произвођачи се придржавају прописа, свесни да је држава овакву уредбу донела искључиво да би, у условима раста цена основних животних намирница на глобалном нивоу, заштитила животни стандард грађана, изјавио је за „Политику” Урош Кандић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

На последњој седници владе, на листу артикала чија цена је замрзнута на дан 15. новембар додато је и брашно „Т-500”.

– Од свих пољопривредних производа, највише се осети поскупљење пшенице, чија цена је на Продуктној берзи у Новом Саду порасла за 60 одсто од жетве до данас. Да би уредба у потпуности дала ефекат, било је неопходно спречити веће преливање раста цена и на ову намирницу, а до тога би неминовно дошло. Зато смо одлучили да и овај производ ставимо у оквире уредбе иако овај тип брашна, у укупном промету у малопродаји учествује са око 20 одсто – каже Кандић.

У Министарству трговине напомињу да је у тренутку доношења овакве одлуке било оптужби да се држава понаша интервенционистички, али да сматрају да је она стигла у правом тренутку. Кандић објашњава да је уредба донета пре свега јер је било најава поскупљења готово свих од пет ограничених врста животних намирница између 10 и 25 одсто. То би, објашњава, био велики удар на стандард становништва.

Илустрација: Цене брашна под контролом/ Фото: Pixabay

– Пратимо дешавања на тржишту. Сматрамо да је обухват уредбе добар, јер се односи на намирнице које се највише купују, када је реч о храни. Уколико буде било потребе, наравно да ће уредба бити мењана, јер је тржиште жива ствар. Друго, кретања на светским тржиштима и берзама су непредвидива – објашњава Кандић.

Утисак потрошача је да је на тржишту углавном све поскупело, а не само основне животна намирнице. Државни секретар напомиње да већих поремећаја нема, али да када је реч о производима који се нуде на тржишту Србија није изоловано острво и да велики асортиман робе, посебно технике, увозимо.

– Ако је произвођачка цена нечега порасла, а то не зависи од нас, за очекивати је да и финална цена буде већа. Инфлаторни притисци у свету су огромни, јер се оваква ситуација није десила одавно. Међугодишњи ниво инфлације у САД је, на пример, у новембру био 6,8 одсто, што је највише у последњих 40 година. У Немачкој је шест одсто, а у еврозони је инфлација готово пет процената. Све то се прелива на комплетно светско тржиште, па и на нас – наводи наш саговорник из Министарства трговине.

Илустрација: Нема поскупљења за млеко од 2,8 % масти/ Фото: Pixabay

Влада Србије је, да подсетимо, на седници одржаној 30. новембра одлучила да ограничи цене основних животних намирница, тако да оне не прелазе ниво цена 15. новембра ове године. Реч је о ценама основних животних намирница кристал шећера, брашна, сунцокретовог уља, свињског меса (бут) и УХТ млека са 2,8 процената млечне масти. Одлуком је такође предвиђено да произвођачи ове намирнице не смеју да испоручују у количинама мањим од просечних у последњих 12 месеци, а за кршење наведених одредаба, предвиђене су и новчане казне од 100.000 до 2.000.000 динара, као и забрана обављања делатности од шест месеци до једне године.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/494482/Trgovci-postuju-Uredbu-o-ogranicavanju-cena-namirnica

Srodni tekstovi

Оставите коментар