Да ли сејати шећерну репу? Ево каква је ситуација на тржишту!

Аутор: Gdjakovic
179 посета

Производња шећерне репе: Према коначним подацима Републичког завода за статистику, у 2023. години површина под шећерном репом износила је 41.673 ha, за 20% већа од оне из 2022. године. Производња је била већа за 22,4 % у односу на претходну годину и износила је 2.040.624 t, док је принос по хектару износио 48,967 Остварен просечан принос је нижи од вишегодишњег просека. У појединим подручјима је принос значајно умањен услед обољевања шећерне репе, чије анализе узрока су у току од стране стручњака.

Пораст температуре ваздуха довео је до постепеног загревања земљишта и стицања услова за сетву и ницање јарих усева, па и шећерне репе. Иако у већини производних подручја има довољно зимске резерве влаге у дубљим слојевима земљишта, неопходне су нове количине падавина како би почетак вегетационог периода протекао у оптималним условима. (Републички хидрометеоролошки завод)

Производња шећера

Инспекцијски извештаји о производњи шећера у кампањи за 2023/24 годину наводе производњу шећера од 289.706 тона. (Прилог 1)

 Тржиште:

 Домаће: Стручњаци у овој производној сезони очекују посејане површине под шећерном репом на прошлогодишњем нивоу, преко 40.000 хектара. Интересовању ће допринети исплата средстава према Уредби о финансијској подршци произвођачима шећерне репе рода 2023. године, за производњу на регистрованим пољопривредним газдинствима, на површини до 500 ha и уз принос од 50t/ha, у износу од 35.000 дин/ha.

Током 2023. године снабдевање, као и цене шећера на домаћем тржишту, било је на стабилном нивоу. За разлику од тога, извоз белог шећера је био преполовљен у односу на 2022. годину, што не чуди имајући у виду рекордно малу производњу из те године, као и ситуацију на тржишту ЕУ која се делимично прелила и на наше тржиште, увозом јефтинијег шећера. За сада те увезене количине шећера чине мали удео на нашем тржишту (око 4%) и не утичу битно на домаће цене.

Светско: Током претходних годину дана цене шећера на светском тржишту су благо расле. За рафинисани шећер светска цена (Лондон, LIFFE) се кретала између 549 и 641 USD/t, а највиша је била у новембру 2023. године – 740 USD/t. Земље ЕУ су главни инострани купци белог шећера из наше земље. Према иницијативи ЕУ за солидарност, мерама које су предузете за помоћ извозу украјинске пољопривредне робе свим могућим рутама и једногодишње шеме привремене либерализације трговине која је суспендовала царине и квоте на увоз пољопривредно-прехрамбених производа из Украјине, дошло је до прилива украјинског шећера на тамошње тржиште, што је узроковало пад наших извозних цена, са 1.031 EUR/t у фебруару на 763 EUR/t у децембру 2023. године. (Прилог 2)

Како се наводи у извештају америчког министарства пољопривреде (USDA), глобална производња шећера у тржишној 2023/24 години процењује се на нивоу од око 183,46 милиона тона (Прилог 3), за чак 8,15 милиона већа од оне претходне тржишне године. Већа производња је пројектована у Бразилу, Индији, Европској унији и Кини, док се пад производње очекује у САД. Према извештају, потрошња ће достићи рекордни ниво, због раста на тржиштима Индије и Русије. Пројектован је и већи извоз, којим ће бити више него компензован умањен извоз из Русије и Украјине. Процењују се ниже залихе, како би се задовољио раст глобалне потрошње и повећан извоз, првенствено из Бразила и Тајланда.

Актуелно:

Производња шећера у Европској унији за 2023/24 предвиђа се на 15,5 милиона тона са скоро 1,4 милиона хектара шећерне репе. Ово би било повећање производње од 3% у односу на 2022/2023, упркос прогнози смањења површина шећерне репе у Француској за 6%. У последњих 5 година Француска је чинила у просеку 28% укупне површине шећерне репе у ЕУ. Међутим, смањене површине у Француској ће бити уравнотежене повећањем површина, углавном у Пољској (за чак 19 %), Шпанији, Румунији, Словачкој и Мађарској. Иначе, 19. јануара 2023. Европски суд правде (ECJ) пресудио је да државе чланице не могу да дају привремена хитна овлашћења за коришћење забрањених неоникотиноида у усевима шећерне репе. Због тога су многи француски фармери прешли на друге усеве.

Извор: МПШВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар