Грчки колачи из Трговишта

Аутор: draganadpetrovic
620 посета

Трговиште је општина која се деценијама класификује као привредно неразвијена. Налази се на југу Србије, у Пчињском округу и удаљена је од главних саобраћајница. Бољој привредној слици доприноси фабрика кондиторских производа, која две године послује у селу Доњи Стајевац, а већински власник је из Грчке.

Није лак, ни једноставан, изискује и посвећеност и стрпљење, али је без сумње сладак – посао у фабрици колача. Међу првима у погон долази Ивана Стошић.“Од мућења крема, припреме колача, све остало што треба у производњи. За мене је то тренутно велико задовољство“, рекла је Ивана Стошић.

Различити су облици колача и специфичан укус по рецептури из Грчке. Половина од сировине која се употребљава се увози из те земље. Тону колача дневно овде припреми и спакује 45 радника који су из Доњег Стајевца, Радовнице, Трговишта.

Илустрација: Колачи се углавном праве ручно/ Фото: Pixabay

„Већином је ручни рад, то је 65 одсто, а остало, 35 одсто је машински, односно аутоматизовано“, рекао је Срећко Манић, директор фабрике „Топ бискит“ у Трговишту.

Период короне је и за ову фабрику кондиторских производа био тежак, а најтеже је пронаћи тржиште, кажу у руководству. Од укупне производње извозе четвртину.

„Тренутно је настало једно нагло поскупљење репроматеријала, које нам додатно отежава проналажење тржишта. Наравно, проналажење тржишта нам олакшава ниска цена, коју ми тренутно нећемо моћи да постигнемо“, казала је Јагода Ђорђевић из фабрике „Топ бискит“.

Илустрација: Извозе четвртину произведених колача/ Фото: Pixabay

„То је инвеститор који је дошао из Грчке, и који је овде уложио и труд и рад, и препознао наше место као место где би могао да производи те колаче“, навела је Миљана Златковић Стојановић, председница Општине Трговиште.

За сваког запосленог у приватном сектору општина Трговиште ове године опредељује 60.000 динара, као помоћ привреди.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4625863/trgoviste-fabrika-kolaca-grcka.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар