Грци заинтересовани за „Воћар“ из Мерошине

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић састао се данас, 05. априла 2021. године, са грчким колегом министром руралног развоја и хране Спилиос Ливаносом.

Србија и Грчка имају традиционално добре пријатељске везе. Тренутно је Србија, када је реч о трговини пољопривредних производа са Грчком, у дефициту, јер више производа увози, него што извози. Србија из Грчке тренутно увози јужно воће, цигарете и дуван, а извози сладолед, храну за псе и мачке и различите компоненте за прехрамбену индустрију као и воду. Просечан обим размене за последњих пет година био је 95,3 милиона евра, са тенденцијом раста.

Након наговештаја грчке компаније „Агрифреда“ из града Пела, са севера Грчке, која је исказала заинтересованост за инвестиције у „Воћар“, Мерошина, где би се пре свега бавила откупом и прерадом вишње, тренд дефицита робне размене врло брзо могао би да се промени.

Илустрација: Грци заинтересовани за српске вишње

На састанку два министра истакнуто је да је „Агрифреда“ у претходној години имала профит 40 милиона евра, као и да поседује четири фабрике и два дистрибутивна центра. Будући улагач у некадашњу узданицу југа Србије мораће да уложи значајна средства у обнову хладњача и других прерадних капацитета, али га чека значајан ресурс – развијена сировинска производња воћа, нарочито вишања.

Споразум између две државе о сарадњи у области пољопривреде потписан је 2012. године у Београду.

Извор:http://www.minpolj.gov.rs/grci-zainteresovani-za-vocar-iz-merosine/

Srodni tekstovi

Оставите коментар