Глобалне цене хране у благом паду, пилетина никад скупља

Аутор: draganadpetrovic
283 посета

Светске цене прехрамбених производа благо су опале у јуну трећи месец заредом, објавила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO). Индекс цена хране који израчунава ФАО износио је у просеку 154,2 поена у јуну, што је за 2,3 одсто мање у односу на мај, али је у поређењу са истим месецом 2021. остао за 23,1 посто виши, наводи се у извештају објављеном на веб сајту ове агенције УН.Јунски пад индекса је одраз нижих међународних цена биљних уља, житарица и шећера, док су цене млека и меса порасле.

„Иако је индекс цена хране ФАО опао у јуну трећи месец заредом, још је близу историјског максимума из марта ове године. Фактори који су довели до високих глобалних цена и даље су у игри – јака глобална потражња, лоше временске прилике у неким великим земљама, високи трошкови производње и транспорта и поремећаји у ланцу снабдевања због ковида-19, а ситиацију још сложенијом чине неизвесности које потичу од актуелног рата у Украјини“, изјавио је Maksimo Torero Kulen, главни економиста FAO.
Индекс цена житарица је износио прошлог месеца у просеку 166,3 поена, што је за 4,1 проценат мање у односу на мај, али је и даље за 27,6 одсто изнад вредности из јуна 2021.

Илустрација: Благи пад цена житарица

Међународне цене пшенице су пале на месечном нивоу за 5,7 посто, али су остале за 48,5 процената изнад вредности од пре годину дана. Котације житарица крупног зрна су такође опале за 4,1 одсто у односу на мај, док су на годишњем нивоу више за 18,4 посто. Кукуруз је на месечном нивоу појефтинио за 3,5 процената због веће сезонске понуде из Аргентине и Бразила и побољшаних услова рода у САД.

Индекс цена биљних уља износио је у просеку 211,8 поена прошлог месеца, што је пад од 7,6 одсто у односу мајску вредност. Јунски индекс цена шећера спустио се за 2,6 посто у односу на мај, на просечних 117,3 поена, на најнижи ниво од фебруара. То је други узастопни месечни пад цена шећера.

Рекордна цена пилетине

FAO индекс цена меса је износио у јуну у просеку 124,7 поена и бележи раст од 1,7 процената у односу на мај, достижући нови рекорд и надамашујући за 12,7 одсто ниво из јуна 2021. Све врсте меса су поскупеле, а највише живинско месо чије су цене скочиле на највиши ниво у историји, услед континуирано тешких глобалних услова снабдевања на које су утицали рат у Украјини и избијање птичјег грипа на северној хемисфери.

Када је реч о ценама млечних производа, њихов индекс је порастао за 4,1 посто у јуну у односу на претходни месец, на просечних 149,8 поена. Млечни производи су за 24,9 посто скупљи него годину дана раније. Раст су забележиле цене свих млечних производа, а с растом су предњачиле цене сира, углавном због високе увозне тражње за спот испорукама услед забринутости везаних за доступност понуде касније током године. У одвојеном извештају, ФАО је навео да је у јулу повећао прогнозу глобалне производње житарица за 2022. годину за седам милиона тона у односу на претходни месец и сада предвиђа род од 2.792 милиона тона. То је, ипак, за 0,6 одсто мање од светске производње у 2021.

Илустрација: Расте цена пилећег меса

Прогноза светске потрошње житарица у 2022/23. такође је повећана за 9,2 милиона тона на 2.797 милиона тона, али је и даље за 1,7 милиона тона (0,1 одсто) испод нивоа у 2021/22. услед очекиване мање употребе сточне хране.

FAO прогноза светских залиха житарица на крају сезоне у 2023. години подигнута је на 854 милиона тона, односно за 7,6 милиона тона у односу на пројекцију из јуна.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/54792/globalne-cene-hrane-u-blagom-padu-ali-pojedine-namirnice-i-dalje-poskupljuju-piletina-na-najvisem-nivou-u-istoriji/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар