Гламочки кромпир постао бренд

Аутор: draganadpetrovic
177 посета

Потрошачи који су до сада сумњали да ли су купили гламочки кромпир од љета више неће имати ту дилему јер су тамошњи произвођачи ријешили све баријере, па ће бренд овога краја ускоро бити пакован у вреће са етикетом која ће гарантовати квалитет.

Жеља за брендирањем и очувањем овог поврћа које је карактеристично за гламочки крај датира још из прошлог вијека, а захваљујући напорима Удружења “Гламочки кромпир” коначно се дошло до конкретног рјешења које ће произвођаче, али и купце, заштитити од злоупотреба, јер се неријетко под гламочким продаје и кромпир из увоза. Иницијатор брендирања овог производа Синиша Шолак рекао је да су коначно стигли до циља.

– Ове сезоне појавиће се брендирани гламочки кромпир на шта смо поносни. О овоме се прича деценијама. Успјели смо да сачувамо наш производ, али и да унаприједимо производњу – истакао је Шолак. Увјерава да ће кромпир који буде имао етикету гламочког бити аутентичан, јер ће сваки произвођач односно члан Удружења давати изјаву којом се обавезује да ће поштовати правила приликом производње и продаје.

– Од 30. јуна бићемо носиоци права на име гламочки кромпир. Имамо још да завршимо неке процедуре и да добијемо потврдну документацију, а сви који желе да буду дио ове приче мораће бити чланови Удружења “Гламочки кромпир” – рекао је Шолак. Према његовим ријечима, на основу елабората одређене су сорте и ниво квалитета.

– Самим тим, намеће се обавеза анализе квалитета једном годишње. Идемо на декларисање у прошивено паковање, нумерисане етикете са “кју-ар” кодом и холограмском траком ради евентуалне провјере – рекао је Шолак.

Илустрација: Провера квалитета вршиће се једном годишње

Процјењује се да је лани на подручју ове општине било засађено око 300 хектара, од чега је 50 хектара за индивидуалне произвођаче, а Шолак вјерује да ће ове године бити засађено више кромпира.

– Водићемо евиденцију о површинама, сортама, количинама тако да ћемо знати чиме располажемо. Купци ће знати шта купују и имаће могућност провјере, а произвођачи ће бити контролисани нумерисаним врећама – рекао је Шолак. Он је нагласио да ће то ићи и наруку произвођачима, да свој труд и рад пристојно наплате.

– Овђе ће бити избачено посредовање, у смислу накупаца, тако да ћемо ријешити тај проблем. Желимо да се базирамо на квалитет и препознатљивост бренда како у земљи тако и шире – рекао је Шолак.

Ову вијест су у градићу познатом по опанку, колу, пољу и кромпиру дочекали са одушевљењем, јер вјерују да је баш њихов кромпир надалеко најбољи, пише Глас Српске.

Извор: https://srpskainfo.com/od-ove-sezone-brendirani-glamocki-krompir-kupci-ce-znati-sta-kupuju-i-imace-mogucnost-provjere-a-proizvodjaci-ce-biti-kontrolisani-numerisanim-vrecama/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар