Воће скупље него лане, шта кажу воћари

Аутор: draganadpetrovic
422 посета

Сезонско воће је ове године знатно је скупље него лане. Међутим, воћари не остварују значајнију зараду пошто је принос мањи него прошле године.На 17 хектара у Черевићу угледни воћар Милан Ковачевић гаји јабуке, шљиве, трешње, вишње, брескве и винову лозу. Посла има преко целе године, а тренутно је актуелна берба и пласман брескве и шљиве. Плодове углавном продаје на новосадским пијацама.
“На велико је бресква од 60 до 120 динара, а на мало, на килограм-два је од 80 до 180 динара по килограму. Чачанска рана је била око 100 динара, сада је на кванташу чачанска лепотица од 40 до 65 динара по килограму. На пијацама се продаје по 120. Блу фри је на кванташкој пијаци од 60 до 80 динара, а на пијаци је до 140 динара.”
Ковачевић констатује да упркос већим ценама, када се обрачунају сви трошкови, не може да очекује већу зараду.

Илустрација: Брескве продаје на пијаци/ Фото: Pixabay

“Род је доста умањен, мада су цене веће од 20 до 30 одсто. Са друге стране поскупело је све: нафта, радна снага и друго. И репроматеријал је поскупео за 20 до 30 одсто тако да ћемо бити на истом као и лане.”

Када је реч о сатници, раднике плаћа од 280 до 320 динара по сату, док је прошле године издвајао до 220 до 280 у зависности од посла.

Када је реч о промету земљишта, цена му стално расте, а Ковачевић каже да од локалних пољопривредника у последњих неколико година нико није купио ни једну парцелу. Инвеститори “са стране” купују по високим ценама земљиште и подижу засаде леске и винове лозе.

Илустрација: Грожђе добро напредује/ Фото: Pixabay

На питање да ли су у породици наследници заинтересовани за наставак посла с обзиром на велики засад воћа који поседују, Милан Ковачевић каже:
“Као и ћерка, и син је уписао електротехничку школу. Искрено да кажем, не бих ни волео да остану на земљи. Јако је неизвесно. Стално гледамо у небо. Целе године си под неким стресом. Бојиш се мраза у пролеће, а лети да ли ће бити града. Има зараде, али је јако велик посао. Велико је и одрицање. И на крају велик ризик”.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/voce-skuplje-nego-lane-ali-vocari-ne-knjize-profit-(audio)_1260935.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар