Први услов који мора испунити предузетник или привредни субјект који ставља храну у промет јесте да буде регистрован у Централном регистру у који се уписују сви субјекти и њихови објекти у којима се обавља производња и промет хране и хране за животиње, а који води Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, објављено је у Водичу за почетнике у продаји хране преко интернета.

- Предузетници, привредни субјекти и физичка лица која се баве производњом и прометом хране морају успоставити адекватне услове за производњу, складиштење, транспорт и испоруку хране, како би били сигурни да је храна испоручена купцу безбедна. Према члану 13. Закона о безбедности хране одговоран за безбедност хране је онај који ју је произвео и /или ставио у промет – пише у Водичу који је објавило Министарство пољопривреде.
Такође, храна која се ставља у промет мора бити адекватно обележена, а при обележавању и рекламирању хране, произвођачи морају водити рачуна о томе да потрошача не доведу у заблуду о врсти, пореклу и својствима хране.

- Током транспорта, храна не сме бити изложена загађењу, а мора се водити рачуна да се током транспорта температура лако кварљиве хране одржава у пожељном опсегу – пише у Водичу.
Нутритивне изјаве ( о врсти и количини састојака: беланчевина, масти, угљених хидрата, минерала, витамина, дугих састојака) и здравствене изјаве (о здравственом ефекту на организам) које се наводе на декларацији хране или на реклами, укључујући и оне на интернет страницама и друштвеним мрежама, морају бити у складу са прописима.

- Пре стављања хране са здравственом изјавом на тржиште морате се обратити Министарству здравља Републике Србије, које ће проценити да ли можете на декларацију да ставите здравствену изјаву и у којој форми – наводи се.
- Детаљан водич можете погледати на следећем линку: https://www.ekapija.com/dokumenti/vodic_trgovina.pdf
Извор: https://www.ekapija.com/news/3314385/sta-sve-treba-da-znaju-pocetnici-u-prodaji-hrane-preko-interneta