Водите рачуна колико попијете млека и млечних производа на дан

Аутор: Gdjakovic
185 посета

МАДРИД – Конзумација млека се у Европи и САД смањује из здравствених и еколошких разлога, а према саветима стручњака није препоручљиво пити или конзумирати више од три чаше млека или млечних производа двевно. Према проценама стручњака, производња млека доприноси између три и четири одсто антропогених емисија гасова стаклене баште, због чега је Међувладин панел УН за климатске промене позвао на смањење његове потрошње, заједно са месом и другим животињским производима, преноси Паис.

Иако се у рекламама о крављем млеку увек говори о напитку који има клучну улогу у развоју свих цивилизација, нико не може ту тврдњу да поткрепи валидним доказима.

У Европи и САД, конзумација млека је се смањује из различитих разлога, укључујуци здравље, бригу за добробит животиња или утицај на животну средину, док је потрошња биљних алтернатива, такозваног биљног млека, од соје, овса, пиринча или бадема, у порасту.

Према америчком министарству пољопривреде, између 2009. и 2018. потрошња течног млека међу Американцима смањена је за скоро 19 одсто, док је од пре ковида – 19 почела такође да се смањује.

Међутим, укупна производња млека у Европи наставља да расте, јер је део посвецен производњи млечних производа, чија је потрошња у шпанским домацинствима порасла последњих година, нагло скочивши током пандемије.

Земља која је највише конзумирала млеко 2022. године била је Индија са 1,4 милијарде становника и око 85 милиона метричких тона.

Како се наводи, млеко и млечни производи су један од главних извора калцијума у исхрани, али широк научни консензус објављен 2019. у научном магазину Лансет позива на промовисање биљне исхране како би се побољшало наше здравље и здравље планете.

Шпанска агенција за безбедност хране и исхрану (АЕСАН) саветује да се не конзумира више од три порције млека и млечних производа дневно.

Због великог утицаја млечних производа на животну средину, предлаже се смањење броја дневних порција уколико конзумирате другу храну животињског порекла“, упозорава ова агенција и додаје да се у ситуацијама недостатка и високе нутритивне потражње (трудноца, лактација, анорексија) препоручује конзумација млечних производа због „њихове високе нутритивне вредности и лакоце конзумирања“.

Професорка превентивне медицине и јавног здравља на Аутономном универзитету у Мадриду Естер Лопез-Гарсија наглашава да је „млеко најприступачнија и најлакша храна за конзумирање, у поређењу са другим изворима калцијума, а посебно за старије особе“.

Осим тога, она подсеца да млечни производи обезбеђују и друге хранљиве материје, попут јода.

„Што се тиче директног утицаја на наше здравље, она каже да је тешко одмерити корисне ефекте у односу на штетне, као и да је редовна конзумација млека и млечних производа повезана са корисним ефектима у превенцији кардиоваскуларних болести и дијабетеса типа 2“, рекла је она.

Ипак, она истиче да је то повезано и са простатом, дојкама и раком јетре, јер су, истиче, млеко и млечни производи, посебно ако нису обрани, извор засицених масти.

Извор:

https://rtv.rs/sr_lat/evropa/smanjuje-se-konzumacija-mleka-u-evropi_1423213.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар