Веровали или не један грам малине у Београду кошта два динара

Аутор: Gdjakovic
89 посета
На пијацама широм Србије појавиле су се и прве малине, чија се сезона брања полако примиче, а њихова цена је тренутно 1.500 динара за килограм, док ће се откупна према прогнозама највероватније кретати од 150 до 350 динара.
На кванташкој пијаци у Београду су се током прве седмице маја појавиле боровнице и малине по тадашњој цени од 2.000 динара за килограм и брескве код којих је доминирао износ од 350 динара по килограму, подаци су СТИПС-а.

У ЛИДЛ-у малине 250 динара али за 125 грама!

Свеже малине, са својим изузетним аромама, укусом и нутритивном вредношћу, имају кратак рок трајања од неколико дана до максимум једне седмице уз посебне мере чувања. То захтева брзу дистрибуцију и продају како би стигле до потрошача у оптималном стању. Такве малине су високо цењене на локалним тржиштима, нарочито, супермаркете и ресторане. Међутим, због високих трошкова транспорта и складиштења, цена свежих малина је виша. Колико је сада оправдано да рецимо у Лидлу имамо цену од јуче која је 250 за 125 грама не бих могао прецизно да кажем али свакако мислим да је то превише ако се има у виду да сигурно у набавци код произвођача није више од 600 динара.

Међутим подсетићу вас дас мо ми произвођачи пре свега малине која се извози као смрзнута. Такве малине имају значајно дужи рок трајања, до годину дана или више, ако се правилно складиште. Оне омогућавају дугорочно складиштење и дистрибуцију на шира тржишта, укључујући међународна. Захваљујући отпорности на кварење током транспорта, смрзнуте малине су изузетно погодне за прерађивачку индустрију – за производњу сокова, џемова и десерта. Њихова цена по килограму је нижа у поређењу са свежим малинама, што их чини приступачнијим за широк спектар потрошача. Тренутно у свету не можете продати скупље смрзнуту малину за више од три евра.

Пласирањем свежих примарни произвођачи могу да постигну бољу цену и мој савет је да што више купаца нађу директно а да само вишкове продају хладњачама. Уместо да енергију усмере на тржиште наши поqопривредници сваке године јавност засипају информацијама о томе како су њихова права угрожена. Мислим да је тога свима већ реко главе И да морају да схвате да није све однос произвођач – хладњача већ да постоје И могућности пласмана свеже малине као и прераде.

Килограм кајсија на кванташу кошта 620 динара, док је крушка од 260 до 310 динара. За килограм нектарина треба издвојити 450, док су шљиве 350 динара. На зеленим пијацама су цене значајно више, па се кајсије на Каленић пијаци продају за 1.000 динара, док су крушке око 400 динара.

Најдоминантнија цена лимуна је била 130 динара, поморанџе нису ишле преко 150, док се трешње крећу од 250 до 300 динара по килограму.

Приметан је пад цена јагода, које се сада могу набавити и за 100 динара у Новом Саду, а у Београду за 170, док вредност банана нигде није прелазила 180 динара за један килограм.

Дневник, Курир, Политика, Танјуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар