Велике промене у откупу млека, заоштрава се ситуација на тржишту!

Аутор: Gdjakovic
440 посета

Ветеринарска станица Бујановац, која обавља посао у 90 села, стала је у заштиту произвођача млека, који су до сада били угрожени ниским откупним ценама и обезбедила је долазак новог прерађивача и инвеститора. Овај позив прихватио је Пољопривредни комбинат Златибор са Златибора, уз повећање цене млека са 35 дин/л на 60 динара, са најавом да се може очекивати још повећања.

За свега седам дана ПК Златибор, који има две млекаре у Блацу и Пожеги, обезбедио је дневни откуп од 4.000 литара и то млеко већ исплатио, пише агросервис.рс.На првом састанку са произвођачима, које је окупила Ветеринарска станица у Бујановцу, баш у тренутку када су многи хтели да одустану од овог посла, власник ПК Златибор Радоје Цветић, познат по пласману и брзој исплати малине, отворено је рекао сточарима да зна да они са неверицом прихватају његову понуду и цену, уз седмичну исплату, али да их неће оставити.Откуп млека за моје компаније, које се баве пласманом воћа и расхладних уређаја, није приоритетан нити профитабилан, али га прихватамо и развијаћемо га као делатност која омогућује спас села у нашој земљи – рекао је Радоје Цветић, власник ПК Златибор, поздрављајући окупљене сточаре.

– Да би вам заиста помогли делићемо мање и веће лактофризе, без плаћања и обрачунавања за преузето млеко. За ову погодност обезбедили смо око 400.000 евра и по млеко долазићемо на кућни праг. Сада плаћамо преузето млеко сваких седам дана, а вероватно ће се то усталити на сваких 15 дана – закључио је Цветић, наводећи да ће компанија размотрити и захтев за доделу јуница сименталске расе.Директор Ветеринарске станице у Бујановцу Миодраг Милковић, преноси даље портал агросервис, је био аргументован у тврдњи да овај регион има шансу да сачува говедарство и да би додела нових грла значила много.Тренутно имамо 10.500 крава, од тог броја је уматичено око 3.500 квалитетних музара. Овде живе и раде вредни и поштени сточари, који воле и знају овај посао и сада је време да направимо нови искорак ка већој производњи и побољшању расног састава. Са 100 или 200 квалитетних јуница, уз употребу квалитетне генетике, коју постижемо вештачким осемењавањем, за пар година би дошли до најмање 8.000 квалитетних музара и са дневном испоруком млека већом од 100.000 литара, јер рачунам лактацију од 305 дана – истакао је Милковић.

Власник ПК „Златибор“, подстакнут претходном анализом, је рекао да ће убрзо донети одлуку о додели јуница и да је спреман да са своје фарме на Златибору део јуница, уз куповину других, уступи сточарима у Бујановцу. У односу на поруке од ПК

„Златибор“ сточари су пријатно изненађени и разумљиво је што су прихватили све понуде, јер одавно на њиховом терену нико није нудио прихватљиву откупну цену за млеко нити су већи прерађивачи долазили по млеко на кућни праг. Сточари у Бујановци заинтересовани су и за товно говедарство и прихватају да вишак мушке телади преко Задруге Бујановчанка продају товљачима у Војводини, које окупља Удружење „Агропрофит“, а да женску телад задрже за даљи приплод.ПК „Златибор“ добио је позив да о откупу млека разговара и са сточарима у општини Прешево и Лебане, а јавили су се и фармери из околине Куманова (реч је о селима са српским живљем уз границу). У две млекаре, за познатог купца, ПК „Златибор“ прерађује више од 120.000 литара млека дневно.

Извор: https://www.ekapija.com

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар