Варирају цене житарица, на светским берзама пада цена пшенице а какво је стање код нас?

Аутор: Gdjakovic
310 посета

Нешто боља била је понуда кукуруза у односу на јун на продајним местима укљученим у пројекат СТИПС. Жетва пшенице и сточног јечма која је у току условила је бољу понуду на продајним местима а и цене су биле у благом паду. Цена кукуруза је на пијацама у Србији током јула варирала у интервалу од 27 до 37 дин/кг, али се најчешће кретала од 32 до 34 дин/кг. У силосима се цена кукуруза кретала најчешће у интервалу од 20 до 22 дин/кг. То указује на пад цене у односу на јун.

СТОЧНЕ ПИЈАЦЕ: Пала цена јунади на југу, прасад на већини пијаца поскупела

Што се пшенице тиче купци су протеклог месеца на пијацама требали најчешће да издвоје од 25 до 40 дин/кг, док је у силосима цена најчешће варирала од 17 до 22 дин/кг што указује на значајни пад цене ове житарице у односу на јун.


Као што смо у уводу навели понуда сточног јечма била је боља на пијацама укљученим у пројекат СТИПС у односу на
неколико претходних месеци. Промет ове житарице одвијао се на четири пијаце по цени од 30 до 35 дин/кг, али је доминирао износ од 32 дин/кг. Сточни јечам се могао пазарити током јула у силосима на подручју два града а цена је варирала од 18 до 33 дин/кг.

Кванташке и зелене пијаце: Скупљи блитва, боранија, броколи, целер, карфиол, пашканат, спанаћ, першуна коренаш и празилук

Што се сточног брашна тиче, није било значајнијих промена у погледу понуде у односу на јун. Цена је варирала од 30 до 34 дин/кг. Што се силоса тиче сточно брашно се могло пазарити једино на подручју Лознице по доминантној цени од 30 дин/кг. У малопродајним објектима је цена овог хранива варирала од 32 до 38 дин/кг.


Сојина сачма се протеклог месеца могла пазарити у малопродајним објектима на подручју дванаест градова у Србији, а цена је варирала од 87 до 115 дин/кг, али је најчешће варирао између 100 и 110 дин/кг.

Зашто су рибице идеални кућни љубимци?

Соја у зрну се као и претходних неколико месеци могла пазарити једино на пијаци у Лозници, а доминантна цена износила је 80 дин/кг. У силосима је продајна цена сојиног зрна варирала од 60 до 72 дин/кг. Продаја луцеркиног брашна одвијала се у малопродајним објектима на подручју два града, а доминантна цена остала је
непромењена (50 дин/кг).


Сунцокретову сачму су протеклог месеца купци могли пазарити у малопродајним објектима на подручју дванаест градова Србије. Цена је варирала у интервалу од 45 до 65 дин/кг, али је доминирао износ од 60 дин/кг као и током
јуна.

Одговори на питања и сазнај да ли је мачка љубимац за тебе

Понуда луцеркиног сена била је добра на поједимим продајним местима и лоша на другим, пошто је приликом косидбе, прикупљања сена, балирања и транспорта сена, киша утицала на квалитет и количину. Цена је варирала од 22 до 40 дин/кг у зависности од кавалитета прозвода и обима понуде и тражње.

Srodni tekstovi

Оставите коментар