Ванредна контрола због туњевине, повучен још један сладолед

Аутор: draganadpetrovic
448 посета

ТУЊЕВИНА „рио маре“ у маслиновом уљу са могућим комадићима метала и производи од куркуме „био&био суперфуд куркума“ и „оргона суперфуд куркума“, који садрже 2-хлор етанол, а повучени су у Хрватској, нису стигли до наше земље.То су нам потврдили у Министарству пољопривреде и додали да нису добили никакво упозорење на ове производе, али да су због туњевине послали ветеринарску инспекцију у контролу.

Хрватска је повукла туњевину „рио маре“, у маслиновом уљу, паковану 2џ80 грама, јер постоји могућност да се пронађу комадићи метала у садржају. У истом дану, комшије су склониле и производе од куркуме, јер садрже повишене количине пестицида. Уз то, месара „Куделић“ из Беденице такође је повукла своје сухомеснате производе због недозвољеног присуства пестицида етилен-оксида, у саламама, виршли и кобасици.

Илустрација: Неисправна туњевина није стигла до Србије/ Фото: Pixabay
  • Производи са куркумом нису стизали код нас, нисмо их увозили, нити је дошла званична нотификација Система за брзо обавештавање Европске уније РАСФФ – кажу у ресорном министарству. – Управа за заштиту биља ради контролу безбедности пошиљака хране биљног порекла, заједно са граничном фитосанитарном инспекцијом. Законом је дефинисано да ако субјект у пословању храном, када она више није под његовом непосредном контролом, основано сумња или утврди да је у било којој фази производње, прераде и промета настала повреда прописаних услова безбедности, дужан је да одмах покрене поступак за повлачење и о томе обавести Министарство.

Такође, ако је храна дошла до потрошача, компанија је дужна да на ефикасан и прецизан начин информише потрошача о разлогу повлачења хране и захтева од њега повраћај, објаснили су нам у Министарству пољопривреде.
Иначе, Хрватска је недавно повукла сладоледе М&М, „твикс“ и „сникерс“, а Србија је зауставила пошиљку ове посластице, која је пристигла из Шпаније. Увозници ових сладоледа за нашу земљу су „Фриком“ и „Марк Балкан Ист Нами“, а повучени су због тога што садрже канцерогени етилен-оксид. Ове материје у храни не сме да буде уопште.

Илустрација: Појачана контрола свежих краставаца/ Фото: Pixabay

КРАСТАВАЦ СА ПЕСТИЦИДИМА
СЛОВЕНИЈА је послала РАСФФ обавештење о граничној контроли свежег краставца из Србије, који је садржао повећане концентрације пестицида Цхлорпyрипхос-етхyл. У Министарству пољопривреде истичу да за сада није стигла никаква званична нотификација да је ово поврће заустављено на граници, због пестицида.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/ekonomija/1026532/vanredna-kontrola-zbog-tune-rio-mare-srbiji-jos-nema-opasne-tunjevine-proizvoda-kurkume-koje-povukla-hrvatska

ИЗ УПРАВЕ за ветерину саопштено је да је систем за брзо упозоравање на небзбедну храну РАСФФ поново обавестио да још две врсте сладоледа могу бити опасне по здравље људи.
Реч је о сладоледима „милка“ и „кит-кет“ (на штапићу и на мини штапићу) који су увезени из Пољске и садрже стабилизатор са етилен-оксидом.

  • Пре обавештења Европске уније, дистрибутер сладоледа у Србији известио је Управу за ветерину да су два лота сладоледа увезена из Пољске, да су урађена испитивања на присуство етилен-оксида, где није детектован и да се пошиљка неће ставити у промет до одлуке надлежних органа – наводи се у саопштењу ове управе.

На основу информација које се размењују у оквиру ЕУ РАСФФ мреже, утврђено је да је спорни стабилизатор коришћен у разним врстама производа поред сладоледа (веге бургери, брашно од рогача, прадајз сос и слично) и да се његово сигурно присуство може доказати само испитивањем директно у самом адитиву.Они наводе да је након РАСФФ обавештења истрагом установљено да је реч о једној спорној увезеној серији (лот број ПЛ- 1048) произвођача „Кит-кет“ који, како наводе надлежни, неће бити стављен на тржиште Србије, из преднострожности.

Илустрација: Опасан и Милка сладолед на штапићу/ Фото: Pixabay

Истога дана, Управа за ветерину издала је саопштење да је од РАСФФ-а добила још додатну информацију да топинг маса која се користи за производњу сладоледа, увезена из Шпаније, садржи стабилизатор са етилен-оксидом изнад дозвољених граница, пореклом из Турске.

Произвођач у Шпанији је „Фронери иберија СЛ“, дистрибутер из Немачке. Реч је о количини од 105 килограма са роком трајања до 2023.године.

  • Ризик није дефинисан као опасност по здравље људи, а увезена количина ове спорне сировине повучена је из даље производње сладоледа – напомињу из Управе за ветерину.

Етилен-оксид је иначе на мети инспекције широм Европе и то од септембра прошле године када су његови остаци у недозвољеним границама откривени у сусаму из Индије.

Индустрија производње сладоледа је изгледа, последњих недеља у центру пажње Европске агенције за безбедност хране, будући да је још неколико врста ове посластице из истих разлога повучено са тржишта.

Извор: https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1026665/opasni-zdravlje-ljudi-sporne-jos-dve-vrste-sladoleda-oznaceni-kao-nebezbedna-hrana

Srodni tekstovi

Оставите коментар