Број добављача млека значајно се смањује

Аутор: Gdjakovic
379 посета

ЗАГРЕБ – Број добављача млека значајно се смањује у свим земљама ЕУ, али је ситуација у Хрватској изузетно рањива, изјавила је вечерас у централном Дневнику ХТВ-а министарка пољопривреде Марија Вучковић.
У оквиру новог пакета мера Влада је крајем недеље донела одлуку да малопродајну цену литра млека са 2,8 одсто млечне масти повећа за 5 центи и ограничи трговинске марже на 10 одсто. Та одлука је донета, објаснила је Влада, како би се спречио поремећај у производњи млека и заштитила примарна производња, односно домаће млекаре.

– Не можемо баш да кажемо да смо подигли цену. О ценама ће се поново преговарати. „Поставили смо горњу границу цене млека које у Хрватској највише купују просечне породице“, рекао је Вучковић.

– Промена горње границе трајног млека са 0,98 на 1,03 евра заиста не штети куповној моћи потрошача, а, верујте ми, на овај начин, како је предложено у другом делу измене, чува се баланс у укупном ланцу. . И мали произвођачи, рекао је министар.

На констатацију да је велики број домаћих произвођача млека одлучио да стави кључ у браву, Вучковић је рекао да то није ситуација каква се дешава само у Хрватској.

– Број добављача млека се значајно смањује у свим земљама ЕУ, али је ситуација у Хрватској изузетно рањива. Овај тренд је дугорочан, дешава се годинама. Успели смо да то накратко зауставимо 2021. године, али су нови поремећаји поново довели до тога и још више убрзали, рекао је Вучковић.

– Што се тиче произвођача млека, најављујем нови план развоја искључиво за млечно говедарство до 2030. године, које је у завршној фази, додала је она.

Она је рекла да је смањен број добављача млека, али да испоруке млека нису ни приближно толико смањене.

– Дакле, продуктивност оних који остају из године у годину расте, рекао је Вучковић.

https://www.seebiz.eu/trzista/vuckovic-situacija-s-mljekarima-u-hrvatskoj-iznimno-ranjiva/290005

Srodni tekstovi

Оставите коментар