Британци траже алтернативна решења за несташицу поврћа

Аутор: draganadpetrovic
244 посета

Последњих неколико недеља Британци су се суочили са празним полицама у супермаркетима и недостатком поврћа пре свега парадајза који увозе из Шпаније и Марока. Због мањка поврћа већина продавница је ограничила куповину на један до два краставца или салате по потрошачу.
У жељи да реше проблем са недостатком поврћа на тржишту британски стручњаци сматрају да би алтернатива могла да буде експанзија вертикалне пољопривреде у Великој Британији која би могла да надомести недостатак увозног поврћа.
Како је нагласио професор Дерек Стјуарт, директор напредног центра за раст биљака при Институту „Џејмс Хатон“ вертикална пољопривреда може да обезбеди просторно ефикасније окружење за узгој са знатно смањеним ризицима од штеточина, болести и временских прилика. Он верује да би британски дефицит од 6,78 милијарди евра за увоз воћа и поврћа могао бити скоро потпуно преокренут усвајањем широко распрострањене вертикалне пољопривреде.

Илустрација: Британци парадајз најчешће увозе из Шпаније и Марока

Шта кажу стручњаци?
Према истраживању компаније „Intelligent Growth Solutions“ (IGS) из Единбурга комерцијална вертикална фарма може да обезбеди више од осам пута већи капацитет раста на истом земљишту од конвенционалних узгајивача. Употребом вештачког осветљења биљке брже расту иако треба узети у обзир да је у том случају неопходно урачунати и значајније повећање трошкова електричне енергије. Ова компанија је проценила да би само 60 великих вертикалних фарми у Енглеској могло да реши проблем недостатак лиснатог поврћа као што су салате или спанаћ у Британији.
– Трговци у Великој Британији до сада су се ослањали на увоз поврћа који ће бити знатно скупљи од јануара 2024. након примене нових правила после Брезгита. Због тога је неопходно применити другачији начин производње поврћа у Британији и то што пре. Осим тога не треба заборавити ни утицај климатских промена који је све већи, и ако желимо сигурност у производњи хране морамо хитно да предузмемо акцију – поручио је Ендру Лојд, главни оперативни директор IGS.

Илустрација: У комбинацији аквапонике и вертикалне производње верује се да би Британија решила проблем мањка лиснатог поврћа и салате
Он је подсетио да вертикална пољопривреда пружа могућност неометаног узгоја поврћа свих 365 дана у години, без потребе за пестицидима и минималним радом човека што ће се, како верује, допасти британским повртарима.
Вертикална пољопривреда која се најчешће спроводи у специјализованом затвореном простору је пракса узгоја биљака у потпуно контролисаним условима без сунчеве светлости. За разлику од производње у стакленицима или пластеницима који се ослањају на сунчеву светлост, у затвореном простору се користи ЛЕД осветљење које обезбеђује различите таласне дужине светлости у складу са потребама биљака и фазама њиховог раста. Вертикална пољопривреда може да се комбинује са аквапоником, односом узгојем поврћа без земље и системима потпуне контроле при чему практично не постоји загађење животне средине што је још један плус овакве врсте савременог повртарства.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар