Анализа: Европу запљуснуо цунами лажног меда!

Аутор: Gdjakovic
419 посета

БРИСЕЛ – Најновија анализа Европске комисије показала је да је скоро половина меда који се увози у Европску унију лажан, односно да у свом саставу има велику количину сирупа.

Ти налази су знатно већи у односу на прошлу годину, показала је анализа.

Како се наводи, ЕУ не производи довољну количину меда да задовољи сопствено тржиште и увози око 40 одсто из трећих земаља, што је довело до тога да се европски произвођачи боре са све већим увозом по ниским ценама, посебно из Кине.

 

Од сада анализа вина могућа у Крагујевцу

Анализа је показала да је 46 одсто од 320 узорака увезеног меда, насумично узетих између новембра 2021. и фебруара 2022. и анализираних „вероватно фалсификовано”.

Иако је метода тестирања била недовољна да се утврди фалсификовање, она даје идеју да су узорци „сумњиви да буду фалсификовани” и да зато нису у складу са Директивом ЕУ о меду, преноси Танјуг.

Мед природно садржи шећере и према правилима ЕУ о том питању, мора да остане чист, што значи да не могу да му се додају састојци.

Фалсификовање настаје када се састојци као што су вода или јефтини шећерни сирупи вештачки додају да би се повећала запремина меда.

Иако се ризик по људско здравље сматра малим, такве праксе преваре потрошача угрожавају произвођаче из ЕУ, који се суочавају са нелојалном конкуренцијом производа који садрже недозвољене, јефтине састојке.

Највећи број сумњивих пошиљки потиче из Кине (74 одсто), али је мед који потиче из Турске имао највећи релативни удео сумњивих узорака (93 одсто)

У међувремену, мед увезен из Велике Британије имао је још већу стопу сумњи (100 одсто), за коју су истраживачи рекли да је вероватно резултат меда произведеног у другим земљама и даље мешаног у Великој Британији пре него што је поново извезен у ЕУ.

Због свега тога европски произвођачи меда апеловали су да се успостави хитан акциони план за спас сектора, указујући на пад производње широм ЕУ и пораст јефтиног увоза.

Процурела информација када ће се укинути пестициди и то трајно!

„ЕУ је увозник меда јер је унутрашња потражња већа од наше домаће производње. Важно је да останемо на опрезу против било какве злоупотребе”, рекао је Виле Итала, генерални директор ОЛАФ-а.

Реагујући на налазе, удружење пољопривредника EU COPA-COGECA позвало је доносиоце одлука у ЕУ да „реагују како би избегли уништавање професије”, и да би то могло да доведе до значајног пада броја пчела на континенту.

Анализу меда урадио је ДГ Санте Европске комисије, заједно са националним властима 18 земаља које су део Мреже ЕУ за преваре у храни, Европском канцеларијом за борбу против превара (ОЛАФ) и Европским Заједничким истраживачким центром Комисије (ЈРЦ).

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/544477/med-eu

Srodni tekstovi

1 коментар

Rodoljub Zivadinovic 25. март 2023. - 08:22

Nista njih nije iznenada zapljusnulo, sami su ga pozvali da ih poplavi ne obaziruci se na kvalitet. Uvozna cena kineskog meda u buradima sa isporukom u EU je svega 3 evra

Одговори

Оставите коментар