Азербејџан отвара тржиште за српске производе и агро сарадњу

Аутор: draganadpetrovic
262 посета

За 25 година од успостављања дипломатских односа, Србија и Азербејџан изградили су добру сарадњу, унапређену до нивоа стратешког партнерства. То су после недавног разговора оценили председници две земље Александар Вучић и Илхам Алијев. Интензивирање сарадње покренуто је посебно у областима енрегетике и пољопривреде, а високи представник аграра Азербејџана је у Привредној комори Војводине обавио конретне договоре са представницима покрајинских институција. Иницирана је сарадња у области више сектора пољопривреде.

– Азербејџан је за аграрне компаније из Србије упалио зелено светло и позива их да својим производима снабдевају тржиште те земље. Позив је озваничен и државним указом који је недавно објављен – рекао је представник министарства пољопривреде Азербејџана и председник националне Асоцијације селекционара и семенара доктор Афар Хацијев.

– Председници Алијев и Вучић су обезбедили одличну пословну климу између две земље. Ми смо веома заинтересовани за семенске производе, не само кукуруза него и луцерке и соје, затим за садни материјал, препарате за заштиту биља, као и воће и поврће. Препознајемо велике могућности за сарадњу са Институтом НС семе, а позивамо и друге аграрне компаније јер су потенцијали велики. Први корак је регистрација биљнијх врста. Знамо да Србија има производњу усаглашену а европским стандардима и тај администраивни посао веома брзо и лако завршавамо, потом следи комерцијални део. У сваком случају, ми смо веома отворени за сарадњу – поручио је Хацијев.

– У првих осам месеци ове године Србија је у Азербејџан извезла пољопривредне производе у вредности од само 1,25 милиона евра, што је занемариво – истакао је председник Удружења за пољопривреду Привредне Коморе Војводине Младен Петковић изразивши очекивања да ће после ове посете и конретних разговора та сарадња кренути узлазном путањом.

 

Илустрација: Сарадња у области семенске робе

Одличан познавалац азербејџанског тржишта који је у ту пријатељску земљу већ довео неколико компанија из Србије, Миленко Лончар, истиче да су могућности за економско умрежавање огромне и позвао домаће аграрне компаније да понуде своје производе азербејџанском тзржишту.

Саветник генералног директора Института “НС Семе” др Вук Радојевић позвао је азербејџанске партнере да предоче своје потребе за семенском робом и нагласио да ће новосадски Институт за ратарство и повртарство са задовољством одговорити на њих.

Потенцијале у области воћарске производње предочио је професор доктор Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду, а у области задружног сектора, председница Задружног Савеза Војводине мр Јелена Несторов.

Један од важних азербејџанско-српских пројекта који је сада у првој фази реализације јесте изградња дорадног семенског центра у Азербејџану, а у посао су укључене две компаније из Србије, чуло се на округлом столу у Привредној Комори Војводине.

Извор: https://www.agrotv.net/azerbejdzan-je-perspektivno-trziste-za-poljoprivredne-proizvode-iz-srbije/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар