Тржиште шећера – анализа

Аутор: Gdjakovic
314 посета

Републички завод за статистику објавио је најновију процену овогодишњег рода са стањем на дан 5. септембра. Према том саопштењу, са површине од 34.728 ha очекује се производња шећерне репе од 1.609.535 t, уз просечан принос од 46,347 t/ha. Процене говоре о смањењу производње у односу на прошлу годину од 21,4 %. У односу на десетогодишњи просек очекивана производња је мања за чак 36,3 %.

За разлику од кукуруза и соје, шећерна репа је знатно боље поднела летошњу сушу и искористила закаснеле падавине. Постигнути просечни приноси су на нивоу оних из 2017. (46,7 t/ha), такође сушне године, али виши од оних из 2012. године (35,9 t/ha). (Прилог 2)

Производња шећера: Од овогодишњег рода шећерне репе очекује се да ће бити произведено око 260.000 t шећера. Прелазне залихе ће бити и даље на високом нивоу и за сада обезбедити вишак шећера за извоз (Прилог 1).

Тржиште:

  • Домаће: Имајући у виду раст цена инпута за производњу и прераду шећерне репе, у жељи да се поправи конкурентност сектора, Влада Републике Србије је усвојила Уредбу о финансијској подршци пољопривредним произвођачима шећерне репе рода 2023. године. Право на финансијску подршку за шећерну репу, остварујe се у износу од 35.000 динара по хектару пријављене и засејане шећерне репе, а највише до 500 хектара за остварени принос од најмање 50 t/ha плативе шећерне репе.
  • Такође, усвојена је и Уредба о изменама Уредбе о ограничењу висине цена основних животних намирница, којом је максимална малопродајна цена белог шећера ограничена на 114,99 дин/kg, а све у циљу обезбеђења снабдевености потрошача са једне, односно ублажавања раста цена инпута, са друге стране.
  • У претходној 2021/22 години извозне цене белог шећера биле су у порасту, најнижа је била у октобру 2021. године – 490 EUR/t, а највиша је била у септембру ове године – 938 EUR/t. Цене по којима је уговаран извоз су се разликовале од државе до државе, за извоз у земље региона су биле углавном на нижем нивоу, док су према ЕУ земљама, под утицајем тамошње потражње, биле на вишем нивоу и утицале на просечно постигнуте, у мањем или већем обиму. Цена белог шећера на лондонској берзи је такође углавном расла – од 430 до 548 EUR/t. Малопродајне цене на домаћем тржишту су биле ограничене и на релативно стабилном нивоу, између 669 и 805 EUR/t (Прилог 3).
  • Светско: Светски индекс цена хране Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) је у октобру скоро непромењен у односу на септембар, како то показује њихов најновији извештај. FAO индекс цена шећера је за 0,6% мањи у односу на септембар и 8,5% у односу на вредност у истом месецу прошле године, а највећи утицај је имала добра прогноза производње у Индији. Даљи пад цена је ограничила забринутост због кише која омета жетву у Бразилу, али и одлаже почетак сезоне у Индији. Смањена је и потражња за увозом, посебно из Индонезије и Kине. Због виших цена етанола у Бразилу повећана је употреба шећерне трске за производњу етанола.

Актуелно:

  • Очекује се да ће ЕУ у наредним месецима финализирати Споразум о слободној трговини (FTA) са једним од највећих нето извозника шећера на светском тржишту Аустралијом. За обе стране, шећер је окарактерисан као осетљив производ и о њему се још није разговарало. Али Аустралија се снажно залаже за већи приступ тржишту шећера у ЕУ, упркос својој удаљености од Европе и близини кључних тржишта са дефицитом шећера у источној Азији. Индустрија шећера у ЕУ је јасна: аустралијском шећеру у текућим преговорима не би требало одобрити додатни приступ тржишту ЕУ.

Прилог 1. – Оријентациони биланс шећера (Економска година: октобар текуће – септембар наредне године)

 

Извор: РЗС, УЦ, USDA/ERS

http://www.minpolj.gov.rs/

Обрада: МПШВ

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар