Тржиште Сирије отворено за увоз српских житарица, воћа и меса

Аутор: draganadpetrovic
271 посета

НАЈВАЖНИЈЕ је да постоје и воља и жеља за привредном сарадњом и даљим унапређењем односа између Србије и Сирије, што се најбоље потврдило на недавно одржаном Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.Тада су министри пољопривреде наше две земље, Бранислав Недимовић и Мухамед Катан, потписали Меморандум о разумевању како би се оснажила пољопривредна сарадња. Ова област привреде отвара широке могућности наше међусобне сарадње и верујемо да је то важан корак у остваривању будућих јаких економских веза.

Илустрација: Сарадња Србије и Сирије у области пољопривреде јача економску сарадњу две земље

Овако др Амар Авад, отправник послова Амбасаде Сирије у Београду, говори, за „Новости“, о могућностима привредне сарадње између, како каже, две традиционално пријатељске земље и додаје:
– Када је реч о пољопривредној сарадњи, кључне области односе се на извоз српских житарица и семена по којима су српски произвођачи познати у свету, али и на извоз свих других прехрамбених производа који се извозе из Србије. Као што је и тада речено, у том смислу не постоје ограничења према врсти хране која се може извозити у Сирију, било да је реч о житарицама, воћу или месу.
Иначе, према подацима Министарства спољних послова Србије, у 2020. години извоз из наше земље у Сирију износио је 400.000 евра, а увоз 15,7 милиона евра.

– Санкције САД и ЕУ, погодиле су сиријску економију, а посебно су се одразиле на пољопривреду. Наша влада покушава да умањи последице тих казнених мера. Радимо на обнови трговинске размене са другим државама, а донели смо и Закон о страним улагањима који омогућава инвестиције. Управо због тог закона верујемо да ће се и сарадња Србије и Сирије побољшати, и да ће од садашње скромне бити много, много већа – каже Авад уз изражавање захвалности што је Србија ове године доделила 15 стипендија за школовање сиријских студената.

Илустрација: Сирија је заинтересована и за српко воће

АКТИВАН АМБАСАДОР СРБИЈЕ
СИРИЈА изузетно цени то што је Србија поново послала амбасадора у Дамаск, односно што су односи са нивоа отправника послова подигнути на амбасадорски ниво. Ваш амбасадор Радован Стојановић је врло активан. Интензивно радимо на томе да са вашом земљом постигнемо што већи број споразума и да се оживе они који већ постоје – каже сиријски дипломата.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/poljoprivreda/1134017/otvoreni-nase-zitarice-nasa-zemlja-sirija-imaju-zelju-volju-unaprede-poljoprivrednu-saradnju

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар