Тржиште млека је пред колапсом упозоравају сточари и банкари!

Аутор: Gdjakovic
1,3K посета

Европски одбор за млеко (ЕМБ) позива доносиоце одлука у Европској унији да предузму мере против кризе како би спречили колапс тржишта млека, извештава „Фармер”.

У државама чланицама постепено падају цене, а све већи број произвођача је принуђен да заустави производњу и затвори фарме. ЕМБ је издао хитно упозорење да ће Европа изгубити и економски и социјално ако се краве више не буду држале у руралним подручјима и фарме више не буду у могућности да наставе с радом.

„Усред смо кризе. Време је за акцију!”, узбуну је подигао председник ЕМБ-а и дански млекар Кјартан Поулсен.

Наводи да не могу да прихвате да иако доносиоци одлука у ЕУ виде да је ситуација нејасна, остају пасивни и препуштају одговорност државама чланицама да саме, појединачно, доносе одлуке. Сматра да је време да Европска комисија преузме одговорност на нивоу ЕУ и коначно растерети тржиште млека покретањем добровољног смањења производње.

Више пута отварана, никада није прорадила за главни посао за који је направљена, дато и ново обећање …

Представници ове организације наводе да је пољопривреда окосница руралних региона и без ње би ова подручја једноставно пропала. Наглашавају да коначно морају да се поставе темељи за одрживи економски и друштвени развој како би очували биодиверзитет.

Позивају да креатори политика створе оквире за бољу расподелу маржи у ланцу снабдевања. То би у стварности значило да ће цене покривати трошкове произвођача и истовремено обезбедити да остану приступачне за потрошаче.

Стручњаци „Креди агрикола” предвидели су да ће још половином ове године тржиште млека ући у такозвану силазну фазу циклуса.

У јуну се то догодило на целокупном европском али и светском тржишту, када су откупне цене још драстичније смањене него што је било прогнозирано. Као драстичан пример наводи се Пољска, где је откупна цена млека, када се елиминишу сезонски фактори, још почетком године смањена око 7,8 одсто, што је њен највећи месечни пад у историји.

Ускоро вам стиже пописивач ево каква су питања

Стручњаци су напоменули да је то био одраз кретања на светском тржишту млечних производа, где се последњих месеци такође бележи снажан пад цена широког асортимана производа, а највише путера, обраног и пуномасног млека у праху и сурутке.

Ово је био резултат раста производње код највећих светских држава извозница јер је у једном периоду, с почетка кризе са храном, профитабилност у овом сектору била релативно висока без обзира на константан раст трошкова.

Извор: https://www.politika.rs/sr/clanak/574967/Ekonomija/U-EU-ocekuju-kolaps-na-trzistu-mleka 

Srodni tekstovi

Оставите коментар