Трговина житарицама слаба а какве су цене

Аутор: Gdjakovic
284 посета

Током ове скраћене радне недеље преко Продуктне берзе је прометовано 480,00 тона робе, финансијске вредности 9.295.000,00 динара. Берзански уговори закључени су за кукуруз и пшеницу, а цене ових пољопривредних култура имале су негативан тренд.

На тржишту кукуруза током ова три радна дана понуда је и даље била слабија од тражње и на вишем ценовном нивоу. Закључен је један робно-берзански уговор за кукуруз без анализе на афлатоксин по цени од 16,00 дин/кг без ПДВ-а (17,60 дин/кг са ПДВ-ом), те је то уједно била и пондер цена. У односу на прошлу недељу, цена је била нижа за 3,8%. Закључен је и један берзански уговор на паритету ЦПТ купац по цени од 17,00 дин/кг без ПДВ-а.

На тржишту пшенице је током ове скраћене радне недеље приметан био ценовни раскорак између понуде и тражње, при чему је понуда била већа у односу на претходни период. Берзански уговор закључен је за пшеницу по цени од 18,90 дин/кг без ПДВ-а (20,79 дин/кг са ПДВ-ом), што уједно представља и пондер цену. Цена је у односу на протеклу недељу забележила негативан ценовни тренд од 2,3%. Закључен је и један берзански уговор на паритету ЦПТ лука по цени од 19,50 дин/кг без ПДВ-а, а трговало се и сточном пшеницом по цени од 18,50 дин/кг без ПДВ-а.

На тржишту соје није било веће активности током недеље, при чему је понуда била нешто слабија од тражње. До закључења берзанских уговора није дошло.

Када су у питању сачме, нудила се сојина сачма са 44% протеина по цени од 60,00 дин/кг без ПДВ-а и сунцокретова сачма са 33% протеина по цени од 29,00 до 29,50 дин/кг без ПДВ-а.

Од осталих роба, у понуди се нашао сточни јечам са хектолитарском масом 60кг по цени од 17,50 дин/кг без ПДВ-а.

Андреа Костић, Продуктна берза

Цене житарица на пијацама, у апотекама и на газдинствима

Репортер СТИПС из Лознице забележио је пад цена пшенице и кукуруза на 26 дин/кг, сточног јечма на доминантних 27 дин/кг на газдинствима у околини овог града. За разлику од њих виша је била цена сојиног зрна, пошто је доминирао износ од 52 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју Лознице дошло је до пада цена сојине сачме на доминантних 98 дин/кг и сточног јечма на доминантних 26 дин/кг. На пијаци у овом граду биле су
ниже цене пшенице (26 дин/кг), сточног јечма ( 28 дин/кг) и сојиног зрна (60 дин/ кг).
У малопродајним објектима на подручју Кикинде евидентиран је пад доминантне цене сојине сачме на 95 дин/кг. Најчешћа продајна цена кукурза у ринфузу и кукуруза у џаковима од 50 килограма износила је 25 дин/кг, док је за
луцеркино сено у балама требало издвојити 26 дин/кг на газдинствима у околним местима током друге седмице фебруара.


Доминантна цена сојине сачме износила је 89 дин/кг, док је за сунцокретову сачму требало издвојити 55 дин/кг у малопродајним објектима на подручју Краљева. Нижа је била цена пшенице у односу на претходни период у малопродајним објектима на подручју Панчева, пошто је доминирао износ од 23 дин/кг. Луцеркино сено у балама било је скупље протекле седмице на газдинствима у околини Пожаревца, јер се најчешће могло пазарити по цени од 25 дин/кг, а понуда је била просечна. На газдинствима у околини Лесковца су се протекле седмице могли пазарити пшеница по цени од 23 дин/кг и кукуруз окруњен природно сушен по цени од 24 дин/кг.

Srodni tekstovi

1 коментар

Aleksandar 20. фебруар 2024. - 17:40

Sejace te vi gradjani psenicu u saksijama na balkonu,obecavaju vam to seljaci!!!!

Одговори

Оставите коментар