Топ 7 земаља које су највеће пољопривредне силе на свету

Аутор: draganadpetrovic
611 посета

 

Универзитет Потомак из САД објавио је које су земље седам највећих земаља произвођача пољопривредних производа. У 2020. години половина глобалне пољопривредне производње долазила је из Азије, а економије попут Кине и Индије биле су кључни играчи у светској сфери. Европа је пожњела једну десетину светске пољопривредне производње, а међу највећим произвођачима су Русија, Украјина, Шпанија и Немачка, навели су представници Потомака.

Истовремено, Северна Америка је произвела 826,9 милиона тона пољопривредних производа или око 8,5% укупне светске производње. Јужна Америка је снабдевала шестину светске пољопривредне производње, углавном из Бразила и Аргентине.Да би детаљније испитали које земље производе највише наше хране, у наставку је наведено седам највећих светских пољопривредних произвођача, извештава портал Агросмарт.

Илустрација: Кина је водећи произвођач пшенице на свету

1.Кина

Кина је један од највећих пољопривредних произвођача на свету, са пољопривредном производњом од 1,1 билион долара у 2020. години, што је рекордно висок ниво.Велики део њеног успеха у пољопривреди потиче од огромног пространства, богатог тла и велике радне снаге. Са мање од 10% светске обрадиве земље, Кина производи 25% светског жита, што је чини кључним играчем у глобалној безбедности хране.Кина је 2020. године била водећи произвођач преко 30 усева, укључујући пшеницу, пиринач, парадајз и кромпир. Пиринач је био најзаступљенија култура која се узгаја у Кини, која је укупно достигла вредност од 353,1 милион тона.Док је те године Кина узгојила преко 134,2 милиона тона пшенице.Кина је такође највећи произвођач кромпира (78,1 милиона тона), парадајза (64,7 милиона тона), краставца (72,7 милиона тона) и спанаћа (28,5 милиона тона).Захваљујући свом богатом тлу, које жетву чини продуктивнијом, Кина се такође рангира као други највећи произвођач на свету за кукуруз (260,6 милиона тона), пилетину (15,1 милиона тона), банане (11,5 милиона тона) и уљану репицу (14 милиона тона).

Илустрација: Американци предњаче у производњи кукуруза
2.Америка

Најдуже су САД биле значајан играч у пољопривредној производњи. То је захваљујући свом саставу земљишта, природним ресурсима и технолошком напретку.У 2020. пољопривредна производња САД износила је 134,7 милијарди долара, око 0,6% њеног националног БДП-а.Године 2020. Сједињене Државе су биле највећи светски произвођач кукуруза (360,2 милиона тона), пожњевши око једне трећине светске производње. Такође производи више од половине светске производње бадема и преко једне трећине светске производње боровнице.Сједињене Државе су највећи произвођач крављег млека (101,2 милиона тона), пилетине (20,4 милиона тона), меса (12,3 милиона тона) и сирка (9,4 милиона тона). Такође, САД су други највећи произвођач на свету за соју (112,5 милиона тона), шећерну репу (30,4 милиона тона), свињско месо (12,8 милиона тона) и јабуке (4,6 милиона тона).

 

Илустрација: Русија је највећи произвођач шећерне репе на планети
3.Русија

Током протеклих 20 година, руска пољопривредна индустрија је брзо расла, а њена производња је порасла са 10 милијарди долара у 2000. на 85,5 милијарди долара у 2020. години.Захваљујући инвестицијама и технолошком развоју, њена производња житарица претворила је Русију у глобалног играча у производњи хране, хранећи више од 2 милијарде људи широм света.Данас је Русија највећи светски произвођач јечма и шећерне репе са 13% и 14% укупне светске производње, респективно. Русија такође узгаја преко трећине светске производње семена сунцокрета и једну шестину производње овса.Осим тога, Русија је трећи по величини произвођач пшенице и ражи. Само у 2020. години произвела је преко 85,8 милиона тона житарица и 2,3 милиона тона ражи.

 

Илустрација: Бразил је трећи произвођач поморанџи на свету
4.Бразил

Захваљујући растућим глобалним захтевима, технолошком напретку и растућим ценама, бразилска пољопривредна индустрија брзо се убрзава.У 2020. вредност његове пољопривредне производње достигла је 85 милиона УСД, што је повећање од 30,4% у односу на 2019. Да би ухватио корак са брзим растом, Бразил проширује своје пољопривредно земљиште, које је 2020. било око једне трећине укупне површине Бразила. Проширење представља повећање од 22% у односу на пре 9 година.Бразил је познат по производњи житарица, житарица, пасуља и уљарица.Бразил је 2020. произвео трећину светске производње соје (121,7 милиона тона), кафе (3,7 милиона тона) и поморанџе (16,7 милиона тона).Готово половина светске производње шећерне трске (40,5%) долази из Бразила, заједно са једном шестином светске производње меса.

Такође је трећи по величини произвођач кукуруза (103,9 милиона тона), крављег млека (36,5 милиона тона) и пилетине (13,7 милиона тона).

Илустрација: Индија држи четвртину глобалне производње пиринча
5.Индија

У 2016. години, сектор пољопривреде чинио је 23% БДП-а земље, а 59% радне снаге живи од пољопривреде.Пољопривредна индустрија је од суштинског значаја за храну и безбедност Индије јер се процењује да 70% руралног становништва зависи углавном од пољопривреде.Индија је 2020. произвела половину светске производње манга (24,7 милиона тона) и 20% глобалне производње пшенице (107,5 милиона тона). Четвртина глобалне производње пиринча (178,3 милиона тона), шећерне трске (370,5 милиона тона) и банана (31,5 милиона тона) долази из Индије.Индија је такође други по величини произвођач млека (87,8 милиона тона), парадајза (20,5 милиона тона), кромпира (51,3 милиона тона) и поморанџе (9,8 милиона тона).

Илустрација: Шпанци су међу највећим произвођачима поврћа и воћа

6.Шпанија

Са повољним климатским условима и дугом историјом пољопривреде, Шпанија наставља да буде водећи европски произвођач, нудећи широку лепезу пољопривредних производа.У 2020. вредност пољопривредне производње у Шпанији била је 54,4 милиона УСД, што је 3,5% удела у БДП-у земље.Шпанија је позната по свом поврћу и воћу. У 2020. години више од трећине пољопривредне производње долазило је од узгоја поврћа и воћа.Шпанија је такође највећи светски произвођач маслина, са више од 8,1 милион тона произведених маслина у 2020. години, што чини 39,1% укупне производње.Такође, други је највећи произвођач јечма (11,4 милиона тона) и брескве (1,3 милиона тона). Такође је произвела десетину бадема у свету, достигавши тржишну вредност од 507,6 милиона долара.

Узгој грожђа у Шпанији је традиција која данас снабдева тржиште са 6,8 милиона тона. Ово чини Шпанију трећим највећим произвођачем грожђа на свету.

Илустрација: Украјина је међу највећим светским произвођачима сунцокрета
7.Украјина

Украјина је данас пољопривредна велесила, са преко две трећине пољопривредног земљишта, што је подручје веће од Новог Мексика.Раст украјинске пољопривреде је делимично последица њеног богатог оплођеног земљишта и напора за модернизацију у протеклим деценијама.Украјина је 2020. године била међу највећим светским произвођачима пшенице, кукуруза, семена сунцокрета, јечма, шећерне репе, кромпира и соје. Заједно, производња ових усева у Украјини има тржишну вредност од 21,4 милиона долара.Украјина је највећи произвођач семена сунцокрета (13,1 милион тона), који бере више од четвртине светске производње сунцокрета. Зато је од почетка руско-украјинског рата цена сунцокретовог уља порасла за 25%.

Украјина, која се сматра једним од највећих региона у Европи, производи преко 30,2 милиона тона кукуруза, 24,9 милиона тона пшенице и 7,6 милиона тона јечма.Заједно ова три усева представљају 10,9 милиона УСД на тржишту. Осим тога, Украјина је такође трец́и највец́и светски произвођач кромпира и бундеве, са око 21 милион тона и 1,3 милиона тона произведених у 2020.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3723565/koje-su-zemlje-najveci-svetski-poljoprivredni-proizvodjaci

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар