Тачка на несташице: Почиње испорука 400 тона шећера дневно

Аутор: draganadpetrovic
304 посета

Несташица шећера, последњих дана највише брине потрошаче у Србији. Зато је Влада усвојила уредбу о ограничењу малопродајне цене кристал шећера за сва паковања на 89,99 динара. Државни секретар Министарства трговине Урош Кандић рекао је да ће произвођачи шећера данас и наредних дана испоручивати количине које далеко надмашују потребе тржишта, као и да је несташицу изазвао један шпекулант из Колубарског округа који није пуштао шећер у продају.

Шећер је једна од пет основних животних намирница. Државни секретар Министарства трговине Урош Кандић рекао је да ће оба произвођача шећера данас и наредних дана испоручивати до 400 тона шећера, што, како је навео, далеко надмашује потребе тржишта.

Шећер је једна од пет основних животних намирница. Државни секретар Министарства трговине Урош Кандић рекао је да ће оба произвођача шећера данас и наредних дана испоручивати до 400 тона шећера, што, како је навео, далеко надмашује потребе тржишта.

„Троши се дневно, у нормалним ситуацијама, 260 тона, а произвођачи ће данас и наредних дана избацивати и до 400 тона. Очекујемо да се наредних дана постепено попуни и да шећер више неће бити тема вести“, навео је Кандић.

Илустрација: Неће више бити празних рафова

Објаснио је да је наведена количина шећера договорена са произвођачима на састанцима претходних дана и да су сви свесни да се ситуација са шећером мора разрешити.

На питање да ли верује да шећера у свим супермаркетима у Србији, Кандић је навео да не може да тврди да има, али да ће се у наредним данима ситуација са шећером поправити.

„Цена шећера је јучерашњом уредбом Владе уједначена за сва паковања, тако да више неће потребе за енормном куповином шећера у килским паковањима, што је била досада ситуација. У првих 20 дана маја и више од 200 посто је порасла тражња за том врстом шећера“, рекао је Урош Кандић.

Велетрговац из Колубарског округа један од кључних фактора за несташицу

Навео је да је један велетрговац из Колубарског округа био један од кључних фактора за несташицу шећера и да је заједничком акцијом тржишне и пореске инспекције, полиције и других државних органа утврђено да код њега на лагеру ускладиштено 2.000 тона шећера у паковању од једног килограма.

„То је десетодневна потреба Србије комплетне за килским паковањем шећера, а за тај део Србије који је он снабдевао, то је количина која премашује месец дана. У контроли је утврђено да је он у претходних месец дана избацио свега око 25 тона тог килског паковања шећера, то је један шлепер отприлике, а осталих паковања, односно у ринфузу шећера, који је био и до 30 динара скупљи, избацио десет пута више и шпекулативним активностима изазвао поремећај на тржишту“, рекао је Кандић.

Илустрација: Инспекција проверава зашто није било шећера

Објаснио је да је у питању фирма која се бави велепродајом шећера и друге робе, а да су шећер, осим у складиштима, имали и код произвођача око 30.000 тона шећера, што је, како је навео, десетина укупне производње у Србији на годишњем нивоу и додао да је највећи проблем што тај шећер није пуштен у продају.

„Инспекцијски органи и данас раде свој посао. Тамо се и даље утврђује чињенично стање. Оно што је јако лоше у тој ситуацији јесте што је у том делу Србије и не само ту, изазвана несташица и фактички је пуштањем скупљег шећера који није био ограничен уредбом и до 30 динара, враћао нас у трговинском смислу више деценија уназад, приморавајући, поготово у малим срединама где нема великих ланаца, људе да отварају те џакове, да размеравају и продају на тај начин скупљи шећер“, рекао је Кандић.

Упитан да ли је Министарство трговине могло да спречи ситуацију са шећером, Кандић је објаснио да не постоји закон који ће спречити шпекулације и да, како је навео, „незапамћена ситуација у Европи у последњих 70 година рађа и такве облике понашања“.

Кандић је поручио да је, уколико грађани примете да је у некој продавници цена шећера у паковању од једног килограма виша од 89,99 динара, у питању кршење уредбе Владе Србије и да то треба да пријаве тржишној инспекцији, као и да верује да се неће десити да грађани не затекну шећер у продавницама.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/kandic-pocinje-isporuka-400-tona-secera-dnevno_1343780.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар