Танасковић: 300 милиона исплаћено за АК свиња, остале субвенције иду по договору а почела је да расте и цена млека

Аутор: Gdjakovic
451 посета

Грађани немају разлога за бригу, свињско месо које се продаје у продавницама је прошло строгу контролу, поручује министарка пољопривреде Јелена Танасковић. Она је истакла да од почетка епидемије афричке куге, инспекција ради даноноћно и контролише исправност у печењарама, спроводи се и ванредна контрола ресторана.Говорећи о субвенцијама министарка је рекла да се све договорено исплаћује и да ће бити исплаћено.

-За разлику од претходних година, сада се исплаћују субвенције од ове године. Раније пракса је била да се у текућој години исплаћују прошлогодишња давања – навела је министарка на ТВ Прва.

„Успорилил смо ширење афричке куге“
Проблем афричке куге није погодио само Србију већ и регион. И поједине државе ЕУ настоје да сузбију ову заразу која погађа свиње. Министарка је нагласила да грађани могу да буду мирни и да месо које купују није заражено. Она је навела да су осим ветеринара и инспектора ангажовани и војска и полиција, али да је темељ сузбијања на власницима газдинстава који морају да се понашају одговорно и у складу са прописима.

– Борба на терену је дословце 24 сата. До овог тренутка афричка куга је ушла у 1600 газдинстава. Ова зараза се изузетно брзо шири али успели смо да успоримо ширење непрестаним радом на терену. У истом периоду смо имали 13 заражених подручја, а сада за две недеље само два. Не смемо да се опустимо, рекла је на ТВ Прва министарка Танасковић.

 

„Строге контроле, не бацајте заражене свиње у реку“
Ситуација се побољшала строгом контролом међутим, министарство и надлежни се суочавају и са крајње неодговорним односом појединих власника мањих газдинстава јер угинуле свиње бацају у реку или покушавају да оне које још нису показале знаке болести пребаце из зараженог подручја у оно где нема заразе.

– Зауставили смо неколико камиона којима је покушано да се из зараженог дела свиње пребаце у неразарежене делове Србије. Да ли заиста треба да војска да реагује – пита министарка.

Илустрација: Неминовна еутаназија заражених свиња

Понашање појединих власника није разумљиво посебно ако се зна да држава исплаћује новац за еутаназиране свиње.

– До сада је исплаћено 300.000.000 динара. Плаћа се по килограму и то тржишне цене на дан еутаназије. Сваки део процеса се надокнађује власнику газдинства. Међутим, и поред тога има неодговорног понашања које је апсолутно неразумљиво и нема места за такво понашање. А потребно је само да обавесте локалниг ветеринара или инспектора. Морамо да будемо одговорни. Афричку кугу можемо да зауставимо само ако сви поштујемо правила, сви у процесу покажемо одговорност. Наглашавам нико неће бити оштећен, истиче министарка.

Танасковић: „Нико неће бити оштећен“
За афричку куги нема лека и нема ванцине. Једини начин је како министарка каже поштовање правила када је реч о хигијени газдинства, лоцирање заражених подручја и еутаназија. Бацање заражених животиња у реку или по отпадима доприноси ширењу заразе. Међутим, то је и кривично дело па је у целом процесу укључено и тужилаштво.

Како се решити бува код пса?

-Ми се сада суочавамо и са проблемима јер има ствари које нису системки уређене. То ствара и додатни проблем на терену. Конкретно у овом случају преко милион свиња нису уписане у регистар. Нејасно је и зашто нису када од тога може бити само корист. Ми то превазилазимо и решавамо у ходу. Видите било је напада везано за еАграр, за увођење система, како бисмо прецизно знали где, шта, како. Морамо увести ред не само како бисмо на време реаговали и знали где већ и како би улагали у праве ствари. Једино тако можемо да напредујемо. И апелујем на све пољоприведнике све што се ради од системских решења до садашњег решавања заразе, све је у њихову корист, наглашава министарка.

Она додаје да свугде где се појавила сумња на заразу контрола је изашла на терен.

-Да ли је могуће да је некоме лакше да угинулу свињу убаци у реку илис друге стране само позове ветеринара или инспектора који све то обаве. Опет понављам немојте сактивати шта се догодило јер ништа вас неће коштати, добићете новац – истиче Танасковић.

Она додаје да ће до краја месеца бити одржан састанак министара држава из окружења. Процена је да у Србији има око два милиона свиња јер око милион није пријављен. Отуда 26.000 еутаназираних свиња још увек није бројка која може погодити фонд и довести до поскупљења.

Илустрација: Узгајивачи свиња су исплаћени 300.000.000 динара

– Нас зову и питању шта да радимо јер наше су бројке још увек под контролом – каже министарка пољопривреде.

Говорећи о строгим контролама када је реч о месу које једемо Танасковић каже да из кланица не може изаћи у продавнице месо које није проверено и не само када је реч о свињској куги. Ова зараза се иначе не преноси на људе.

– Крајем јула уклонили смо месо из 223 печењаре које није било за коришћење. Радимо и ванредне контроле по угоститељским објектима. Наши грађани немају разлога за бригу и не само јер зараза не погађа људе – наводи министарка.

Решена мистерија мачјег језика и зашто се лижу

Нема разлога за бригу око цене меса
Она додаје да за сада нема разлога за бригу да би афричка куга могла да доведе до скакања цене меса.

– Ово је један одсто еутаназираних животиња од укупног фонда. Зато морамо да будемо одговорни и убудуће – поручује Танасковић.

Када је реч о субвенцијама у пољопривреди, поједине су исплаћене већ током јавног позива. Субвенције се исплаћују једностабно речено – ове године за ову годину. Када је реч о сточарима млеко за први кварфтал је већ исплаћено, сада је на реду други квартал који ће бити исплаћен до краја месеца.

Четири млекаре повећавају исплату
– Одржан је састанак 24. јула са пољопривредницима који су потписници уговора. Разговор је био квалитетан и контруктиван. Рок за најмасовније субвенције у сточарству и ратарству је договорен за 1. Октобар – каже министарка.

Илустрација: Краве

Појашњавајући динамику исплате она каже да како је тек уведен нови систем ради се и ручно и аутоматски јер део мора да се уноси и мења с обзиром да има газдинстава која нису имала све пријављено, нити сасвим ажурирано. Зато за прву исплату сваке субвенције треба мало више времена него када се исплаћује по други пут и у систему је све сређено.

-Добра вест око исплата пољиопривредницима за млеко. Чак четири млекаре су најавиле повећање исплате по литру. И то је доказ да све мере које смо до сада предузимали дају прве резултате. И увек понављам мојим саговорницима пољопривредницима, дајте мало стрпљења, радимо за вас – поручује министарка Танасковић.

(Извор: ТВ Прва, Блиц)

https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/subvencije-za-ratare-i-stocare-po-dogovoru-tanaskovic-usporili-smo-sirenje-africke/h7ebm8k

Srodni tekstovi

Оставите коментар