Танасковић: малинарима ћемо платити пут у Шангај

Аутор: Gdjakovic
613 посета

Министарка Тансковић о системским решењима за цену малине: „Договорили смо се око ПДВ-а од 8 одсто, промењен и порески правилник“

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић, гостујући јутрос на Б92 и говорећи о систематском решавању проблема цене малине истакла је да су контроле на терену интензивне, проверавају се токови новца, квалитет малине и њено порекло и да је то само једна од мера која има за циљ заштиту примарних произвођача и да они не буду оштећени. Како је истакла Танасковић постигнут је и договор око ПДВ-а који би износио 8 одсто.

Чињеница је да је цена малине сваке године у ово доба у фокусу, међутим, како истиче ресорна министарка, држава се није бавила малином само сезонски.

Малинама се бавимо од новембра, децембра месеца, не само ових последњих месец дана. Држава је преузела прављење амбијента и мислим да се то види. Оно што није добро, то је аконтна цена малине. Апсолутно се слажем да држава не треба да одређује цену. Резултати још нису готови, преговори су у току и надам се да ћемо направити помак у овој лошој години за произвођаче. Квалитет нам је одличан, без обзира на падавине које су нас задесиле. Произвођачи не траже ништа што је нереално. Мислим да са овим системским решењима ћемо одредити начин на који ћемо функционисати у будућности – рекла је министарка Танасковић.

Од малинара смо наишли на више разумевања него од пољопривредника рецимо или хладњачара. Постоји једна група хладњачара која се опире повећању. Од 24 поднета захтева, 16 фирми је одобрено. Све што смо обећали смо и урадили. Оно што је још држава урадила, поред јаке контроле откупне сезоне, и даље ћемо спроводити остале провере како бисмо произвођачу направили идеалан амбијент. Ја нисам чула у разговору са њима да је неко окривио државу за нешто – каже министарка.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић говорећи о системским решењима везано за цену малине навела је једну од могућности да осам одсто повратног ПДВ не иде преко откупљивача већ да се директно даје произвођачима.

Договорили смо се око ПДВ-а који би износио 8 одсто. Ми смо сада променили порески правилник и донели нови где на листу јасно мора бити изражена цена, то ће бити осетно наредне године. ПДВ треба да заврши код произвођача, то је нешто што смо урадили као држава. Мислим да ће то све дати резултате – рекла је Танасковић гостујући на Б92.

Министарка је најавила и одлазак наших малинара на сајам у Шангај.

– Организоваћемо чим се заврши откупна сезона одлазак средњих и мањих хладњачара на сајам у Шангај, имаће могућност да се удруже. Држава ће исфинансирати трошкове посете наших малинара у Шангају.

Извор:

https://www.blic.rs/biznis/ministarka-tanskovic-o-sistemskim-resenjima-za-cenu-maline-dogovorili-smo-se-oko-pdv/l5849g2

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Nebojsa 2. август 2023. - 14:38

Sram vas bilo finasirate hladnjačare a proizvođači mogu samo da kukaju. To je hvala za našu muku i trud.

Одговори

Оставите коментар