Танасковић: „Изненадила сам се кад сам чула да је једна млекара спустила откупну цену млека“

Аутор: Gdjakovic
445 посета

Пољопривредници Ковина имају многа питања. Танасковић: Већ данас проверавам откупну цену млека испод договорене
Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић посетила је данас пољопривредно газдинство породице Давид у месту Скореновац, у општини Ковин. Министарка је обишла и млади брачни пар са троје деце који имају мање пољопривредно газдинство, а потом је одговарала на питања више од 20 пољопривредника, и сви они су добили адекватне одговоре.

Породица Давид, чији је домаћин Адриан, бави се ратарством и сточарством. Узгаја пшеницу, кукуруз, соју и детелину. Обрађује око 30 хектара земље, од чега је у њиховом власништву 20 хектара. Од стоке имају бикове, свиње и ситну живину.

– Имам 20 хектара земље, од којих десет у закупу. Радим вртарство и радим са биковима. Мало сејемо жито, мало кукуруз. Ове године је добар род. Кукуруза има око шест тона по ланцу или по хектару девет тона – каже домаћин ове породице.

Досетили се како да сачувају сточарство и обезбеде квалитетно млеко

Субвенције су и у Ковину тема број један за обнову механизације
Како су разговарали о обнови механизације, уследило је питање планира ли да конкурише за субвенције.

– Да, требају нам нови трактори и адекватна механизација, па ћемо пробати да конкуришемо. Тешко је бавити се пољопривредом, али радимо. Треба да се ради, али идемо даље, и то је то.

На питање о томе шта пољопривреднике највише интересује, министарка Танасковић је одговорила како има више категорија питања.

– Не занима их само механизација. Питања има пуно, а она се разликују од места до места. Овде су тема и пољопривредне пензије, и откуп млека, и цена откупа. Ево и ја сам се данас изненадила кад сам чула да је једна млекара спустила откупну цену млека на чак 34 динара. То ћу проверити јер на последњем састанку који смо имали пре неколико месеци, када је стварно био проблем са вишковима млека, ми смо дефинисали минималну цену у том тренутку, од 40 динара. Сада када су се залихе потрошиле, када је држава увела прелевмане и када је толико тога омогућила млекарама како би изашли из тог зачараног круга залиха у ком смо се у току зиме нашли, ја добијам информацију с терена да неко и даље уцењивачки откупљује млеко по цени од 34 динара. То је нешто чиме ћу се одмах данас позабавити – навела је министарка.

Ово је велика шампионка Француске на сајму SPACE

И пољопривредне пензије су важна тема за Ковин
Пољопривредне пензије су такође тема, истакла је још једном, која је људима у општини Ковин актуелна, као и субвенције и уопште извори финансирања, како све могу да дођу до средстава која су бесповратна. Министарка је изјавила како ће сва питања која су данас отворена нешто о чему ће тек почети и наставити да разговарају и у будућности.

Министарка је навела и да састанак сматра веома учинковитим зато што сви задовољни одлазе са њега.

– Овде сам посетила породицу у којој живе три генерације пољопривредника на једном месту. Овај млади пољопривредник се бави пре свега ратарством, али и сточарством. Ово је стварно похвална прича и видећемо шта је то што можемо као држава да урадимо да се њихово стадо евентуално обнови, а производња настави, можда и нешто од механизације да узму… Али чујем да је род кукуруза био одличан ове године, што је свакако похвална прича – рекла је за крај Танасковић.

Извор:

https://www.blic.rs/biznis/ministarka-poljoprivrede-resava-problem-otkupne-cene-mleka-u-kovinu/xj3fl49

Објављујемо списак места где је откривена афричка куга свиња и колико је до сада извршено еутаназија

Srodni tekstovi

1 коментар

Nrle 21. септембар 2023. - 05:43

Dajte pare mafijasima lopuzama da otvore hladnjace i mlekare pa se posle pitate zasto se gase sela sto cena otkupa mleka i voca ide ispod dogovorene , pljacka jadnog seljaka na svakom koraku ,dokad pa nadamo se izbori ce pokazati …

Одговори

Оставите коментар