Суша неће изазвати веће осцилације цена пшенице и кукуруза

Аутор: draganadpetrovic
347 посета

Произвођачи не треба да очекују веће осцилације садашње цене пшенице, а и кукуруза, чији је род значајно уништила суша, ако не буде ванредних поремећаја на геополитичкој сцени. То је рекао директор Продуктне берзе у Новом Саду Милош Јањић.

„Треба очекивати скоро стабилан ниво цена пшенице и кукуруза, ако не буде геополитичког утицаја и не уведу се нове санкције према Русији, као највећем произвођачу пшенице у свету, које би спречиле њен извоз“, рекао је Јањић.Он је казао да је повећана производња пшенице у Русији, Аустралији, Канади и Кини надокнадила мањак производње у Европи, па ће Русија од рекордних 88 милиона тона имати за извоз 42 милиона, а Канада од произведених 35 милиона тона на страно тржиште може да пласира 26 милиона тона. Укупан род пшенице у свету је, навео је он, 779,6 милиона тона, а потрошња 788,6 милиона тона, али су залихе 267 милиона тона, што је више од 30 одсто потрошње.

Илустрација: Очекује се да ће Србија имати око милион тона кукуруза за извоз
Јањић је рекао да је укупан род кукуруза у свету 1,179 милијарди тона и мањи је него прошле године када је био 1,218 милијарди тона, а у Србији се очекује вишак за извоз од око милион тона.

Процена је да би просечан принос кукуруза у Србији могао бити око 5,5 тона по хектару, па се са око 950.000 хектара засејаних површина очекује око 5,5 милиона тона, а за домаће потребе треба око 4,5 милиона тона.

Цене тих основних пољопривредних производа обуздава и немогућност извоза вишкова због ниског водостаја Дунава, који, како се процењује, неће порасти до краја године.

Пшеница је данас на Продуктној берзи у Новом Саду коштала 39,33 динара по килограму са порезом на додату вредност (ПДВ), кукуруз се продавао по 37,40 динара са ПДВ-ом, а цена соје расте обзиром да су приноси значајно смањени због суше и данас је била 91,3 динара са ПДВ-ом.

Илустрација: Цена пшенице за сад је стабилна и не очекују се веже осцилације

Пшеница је на Њујоршкој берзи данас за испоруку у септембру коштала 335 евра по тони или око 39,32 динара за килограм, а кукуруз 326 евра по тони или 38,35 динара по килограму.

Извор: https://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/315088/Direktor-Produktne-berze-u-Novom-Sadu-Susa-nece-izazvati-vece-oscilacije-cena-psenice-i-kukuruza.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар