Суфицит српског аграра за девет месеци 1,4 милијарде евра

Аутор: draganadpetrovic
485 посета

Спољнотрговинска размена пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије током девет месеци ове године већа је за 14,5 одсто у односу на исти период 2020, уз остварени суфицит у спољној трговини од 1,4 милијарде евра, што је повећање од око 24 одсто у односу на прошлу годину, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).Укупна спољнотрговинска размена у пољопривреди и прехрамбеној индустрији за девет месеци ове године премашује 4,7 милијарди евра.

Извоз ове робе вредан је више од три милијарде евра, што је повећање од 16,7 одсто у односу на резултате из истог периода 2020. године, наводи се у саопштењу.

Према подацима Републичког завода за статистику, пољопривредно-прехрамбени сектор учествује у укупном извозу Србије са 19,7 процената.

Илустрација: Највише се извозио кукуруз и смрзнуто воће/ Фото: Pixabay

ПКС наводи да је робе из области аграра увезено за нешто мање од 1,7 милијарди евра, што је повећање од око 10 процената, и чини 8,1 одсто укупног увоза у Србију.

Покривеност увоза извозом је 186,5 одсто, док је од јануара до септембра минуле године износила 176,9 процената, саопштила је комора.

Српски аграр је током девет месеци ове године највише извозио кукуруз, свеже и смрзнуте малине, дуван и цигарете, воће и поврће, воду, сокове, док смо увозили различите производе од дувана, банане, храну за псе и мачке, сирову кафу и свињско месо.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/suficit-srpskog-agrara-za-devet-meseci-14-milijarde-evra-04-11-2021

Srodni tekstovi

Оставите коментар