Сунцокрет лепо родио, да ли је и цена добра?

Аутор: Gdjakovic
528 посета

КИКИНДА – Произвођачи сунцокрета у Кикинди жетву ће започети за десетак дана, очекујући одличне приносе на парцелама које током великог невремена нису оштећене ледом и јаким ветром. Цена наше најзаступљеније уљарице још увек није позната, али у међувремену пољопривредници говоре да ће откупљивачи понудити од 35 до 42 динара за килограм.

Произвођачи сунцокрета на северу Баната надају се одличним приносима јер је година за нашу најзаступљенију уљарицу била добра. Међутим, то важи за оне парцеле које нису погођене ледом и јаким ветром у великом невремену које је захватило Кикинду и околину.

“Очекујемо жетву за седам дана на лаганијим песковитијим земљиштима, болести није било, није прегорео, али је проблем што је дошло до полегања од пет до 10 процената, као последица великог невремена“ – каже Дамир Радуловић, пољопривредник из Нових Козараца.

Лед је потукао главе сунцокрета, док их је олујни ветар докрајчио и на таквим парцелама ратари неће моћи да поврате уложено. На њивама где није било леда, пољопривредници могу да очекују врхунске приносе.

“Највише је претрпео сунцокрет који је на неким парцелама преполовљен. Главице су пале на земљу, а услед високе влажности ваздуха, то се неће опоравити. То што је преживело невреме је у доброј кондицији и обећава заиста добар род“ – додаје АлександарПап, из Пољопривредне стручне службе Кикинда.

Цена наше најзаступљеније уљарице још увек није позната, али се у међувремену говори да ће откупљивачи ускоро озваничити понуду.

“Још увек се само помињу цене, али се још увек ништа не зна. Чекамо да се огласи Дијамант са којим сарађујемо. За сада се прича о цени од 35 до 42 динара по килограму, али је само прича између нас пољопривредника“ – истиче Радуловић.

На подручју Кикинде, услед прошлогодишње суше, паори су се више окренули озимим стрнинама, тако да се овог пролећа под сунцокретом нашло више од 18.000 хектара.

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/banat/na-severu-banata-ocekuju-dobre-prinose-suncokreta_1468893.html

Srodni tekstovi

1 коментар

Aleksandar 25. август 2023. - 12:10

Kako je lepo rodio,kad ljudi nisu ni počeli žetvu

Одговори

Оставите коментар