Субвенције по хектару могу бити повећане а удружења очекују и већу цену пшенице

Аутор: Gdjakovic
738 посета

Измене Закона о подстицајима у пољопривреди отварају могућност за још веће субвенције

СЕЧАЊ – Произвођачи млека из Баната задовољни су предложеним изменама Закона о подстицајима у пољопривреди, које отварају могућност за нове преговоре о даљем повећању субвенција по хектару, саопштило је данас Удружење произвођача млека Баната.

„У предлогу је измењено да се давања са максималних 6.000 динара по хектару пребаце на минималних 6.000 по хектару, што нам сада отвара могућност за нове преговоре са министарком о повећању субвенција по хектару. Такође, у циљу повећања сточног фонда уводи се нова врста подстицаја за женску телад од квалитетних приплодних јуница, квартално по 25.000 динара. Посебно смо задовољни предлогом да се укине минимална количина предатог млека од 3.000 литара за остварење премије. Сада ће свака литра произведеног крављег млека имати премију од 15 динара“, навео је представник удружења Вукашин Баћина.

Пољопривредници произвођачи млека из Баната сматрају да им предлози закона много значе јер су више од 30 година били у огромном проблем, а да су доласком Јелене Танасковић на место министра пољопривреде наишли први пут на разумевање.

Министарка је, наводи се у саопштењу, озбиљно приступила проблему и почела са решавањем нагомиланих проблема у аграру.

„За ово кратко време ми смо задовољни колико је урађено. Надамо се још бољој сарадњи у будућности и заједничкој борби да поново, у мају, вратимо цену млека на 80 динара по литри, плус премија од 15 динара“, наведено је у саопштењу.

Произвођачи млека из Баната захваљују министарки пољопривреде Танасковић, како је наведено, на досадашњој фер и коректној сарадњи у борби за спас пољопривредника, а пре свега на предложеним законима и мерама у Народној скупштини.

Баћина наводи да је у ранијем периоду било неколико састанака са ресорном министарком која је већину њихових предлога представила народним посланицима.

Каже да је увођење Е-аграра веома добро за пољопривреднике јер ће моћи брже и лакше да остварују права на подстицаје.

Удружење поручује да би на време требало кренути у тражење решења око откупне цене пшенице рода 2023. година, пошто су поједини откупљивачи изашли са безобразно ниским терминским откупним ценама и тражи састанак са министарком пољопривреде.

„Надамо се да ћемо уз помоћ министарке успети да формирамо коректну откупну цену пшенице од 42 динара по килограму“, наведено је у у саопштењу које је потписао Вукашин Баћина, сточар из села Јаша Томић крај Сечња и представник Удружења произвођача млека Баната.

Извор: РТВ

Srodni tekstovi

6 коментари

MILICA 19. април 2023. - 18:50

PA I VREME JE DA SE STVARI PROMENE NA BOLJE U POLJOPRIVREDI.DA OPSTANU I MALA GAZDINSTVA ,JER BOLJE JE DA SE RADI I ZARADI ZA ŽIVOT ,A NE DA SE IDE NA SOCIJALU,DRŽAVNE JASLE.TREBA TRETIRATI ISTO MALA A I VELIKA GAZDINSTVA.

Одговори
Лома 20. април 2023. - 06:37

Тотално погрешна политика.Сунвенције треба потпуно укинути како по хектару тако и за узгој животиња.Сунвенције су предмет злоупотреба.Уместо тога држава треба да уместо црноберзијанциа организује откупна места за све тржишне вишкове по реалним,тржишним ценама.Ако је тржишна сетва исто тако мора бити и тржишна жетва.Исто тако организовати откуп млека,свиња,јагњади,телади идр.Рад треба платити тако да произвођач има своју рачуницу.Ко је луд да ради за џаба.Оваква погрешна политика довела је да Србија са поламолиона обрадивог земљишта има гладан народ док се црноберзијанциа богате.Све док небуде тако стање ће бити све горе и горе.Синвенције ,премије су шарена лажа.

Одговори
Stiv d boj 28. април 2023. - 17:25

Ala si se ti nalupetao

Одговори
Nadja 20. април 2023. - 14:01

Значи на истом том западу су луди што дају субвенције пољопривредницима ? Благо вама на вашој памети . Страшно је колико не размишљате …

Одговори
Горан 24. април 2023. - 15:15

Драга Нађа, да ли сте за загарантовану цену пољопривредних производа или субвенцију?

Одговори
Лома 23. април 2023. - 04:48

6000тсд по хектару је смејурија,ругање онима који хране Србију.Како је то тако нека вам сеју они којима дајете сунвенције,буђави кокуруз увезен из Украјине.Ове године сетве нема осим за сопствене потребе.15хектара ће одмарати.Воћњак је већ повађен,малине попрскане тоталом па већ сада уговарајте увоз из Украјине жита а малине из Перуа.

Одговори

Оставите коментар