Стоп поскупљењима: Држава ограничила цене основних животних намирница

Аутор: draganadpetrovic
395 посета

Влада Србије ограничила је цене основних животних намирница на ниво од 15. новембра. На тај начин Влада спречава поремећај на тржишту, а одлука ће трајати 60 дана.

Цене пет животних намирница мироваће два месеца на нивоу од 15. новембра. Влада је проценила да је ограничење цене кристал шећера, брашна тип 400, сунцокретовог уља, свињског бута и дуготрајног млека неопходно ради стабилности тржишта.За кршење ограничења цена казне су од 100.000 до два милиона динара, а могућа је и забрана обављања делатности од шест месеци до годину дана.

„Цене на тржиту не диктирају трговци, трговачке марже нису се мењале годинама уназад. Оваква мера јесте добра да психички потрошачима пошаље поруку да су цене на нашем тржишту стабилне“, објашњава Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Исту цену свињског бута, зависно од тога када је повећана, неко ће морати да смањује, док други могу да је задрже.

„Цене основних животних намирница углавном нису мењане у нашим супермаркетима у протеклих 15 дана, осим цене свињског бута“, каже Андријана Марковић из трговинског ланца „Персу“ из Зрењанина.

Илустрација: Цена шећера под контролом/ Фото: Pixabay

У Чачку, Славко Пешић из месаре „Брко“ каже да бут код њих кошта 599 динара и да цену нису мењали у последњих 15 дана, али јесу почетком месеца, када су је променили и добављачи.

Како би се избегле калкулације произвођача, прописано је да не смеју смањивати количину намирница ограничених цена испод прошлогодишњег просека.

„Произвођачи осим што имају већу цену улазних компоненти, имали су и повећање цене енергената са једне стране и са друге значајно поскупеле компоненте које увозе у смислии транспорта и логистике. Све то је допринело да дође до раста произвођачких цена“, истиче Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Општи раст цена на глобалном нивоу, кажу познаваоци, лакше је избећи уз економски патриотизам и навику грађана да купују домаће.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4610945/vlada-ogranicilacene-osonovne-namirnice-kazne-dva-miliona-dinara.html

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Урош Кандић изјавио је да ће Уредба о ограничењу цена пет основних животних намирница важити 60 дана, а уколико буде било потребе држава ће је продужити.
Гостујући на ТВ Тањуг, Кандић је рекао да је Уредбом ограничена цена пет основних животних намирница које чине сет основних производа у свакодневној куповини.
Наводи да су у питању шећер кристал, брашно тип Т-400, сунцокретово уље, свињско месо – бут и дуготрајно пастеризовано млеко са 2,8 процената млечне масти.
„Планирано је да у првом периоду Уредба важни наредних 60 дана, с тим што је Влада Србије оставила могућност да ако се не стабилизује ситуација на тржишту и цене наставе да расту, да се Уредба продужи и за период након тога“, рекао је Кандић.

Илустрација: Уље из робних резерви/ Фото: Pixabay


На питање како ће држава спречити произвођаче да сада испоручују мање робе којој је ограничена цена, Кандић је истакао да су новом Уредбом произвођачи дужни да избацују робу у просецима за последњих 12 месеци.
„Не очекујем да ћемо морати да реагујемо на тај начин и да присиљавамо произвођаче да то раде. Ми смо обавили разговоре са њима, министар Бранислав Недимовић је претходних дана био активан у том погледу и Уредба је наишла на разумевања и код произвођача и код трговаца. Тако да не очекујемо да казнамо утичемо да се Уредба поштује“, рекао је Кандић.
Објашњава да је Влада Србије ту Уредбу донела због најаве поскупљења намирница од 1. децембра, наводећи да цене расту због раста произвођачких инпута.
Истиче да је цена дизел горива, које користе сви пољопривредници, порасла 22 одсто, ђубриво од 40 до 200 одсто, да су високе цене пшенице, соје, кукуруза…
„То све утиче у ланцу да произвођачке цене буду високе и то се касније рефлектује на велепродајну и малопродајну цену и ми смо морали да реагујемо као социјално одговорна влада“, нагласио је Кандић.
На питање како ће одлука Владе Србије да привреди продужи важење постојећих цена струје утицати на произвођаче, Кандић је истакао да ће та одлука свакако олакшати произвођачима, јер и цена струје улази у инпуте.
Каже да таква одлука олакшава произвођачима да „претрпе тренутне ударе“.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар