Стижу шпанска ђубрива, пластеници, пупмпе за наводњавање

Аутор: Gdjakovic
488 посета

Поводом предстојећег Сајма пољопривреде у Новом Саду, разговарали смо са првим човеком економског одељења Амбасаде Краљевине Шпаније. Како ће се представити на сајму? У чему је тајна успеха Шпанске пољопривреде и како су они прошли најјачи удар пандемије само су нека од питања на које смо добили одговоре. За АГРОПРЕСС говори Хосе Лопес Томас де Каранса који је у Београду нешто више од годину дана на месту шефа Економско одељења Амбасаде Краљевине Шпаније. Недавно је за Вечерње новости рекао : „КАДА ме неко пита о Србији, увек кажем да је изненађујуће колико су наше земље сличне по менталитету и начину на који разумемо живот“. А сада га ми питамо Које су главне карактеристике које чине шпанску пољопривреду тако препознатљивом на глобалном нивоу? Можда и у томе једног дана будемо слични…

Шпанија је успела да се позиционира као пољопривредна и пољопривредно-прехрамбена сила широм света. Осми смо светски извозник пољопривредно-прехрамбених производа и други извозник свежег воц́а и поврцћа на нивоу ЕУ. Осим тога, највецћи смо произвођач и извозник маслиновог уља и трецћи по величини вина у свету.

Сви наши производи су окарактерисани и познати широм света по свом квалитету и изузетној разноликости. А то је било могуц́е захваљујући труду и залагању наших пољопривредника и сточара, али и захваљујући снажном улагању у знање и напредну пољопривредну технологију. Ови алати су омогуц́или шпанској пољопривреди да буде конкуретна, високо-продуктивна и способна да се супродстави изазовима 21. века

Истина је да је дуг пут пред нама и да ће изазови 21. века везани за климатске промене, несташицу воде и очување наше разноликости захтевати додатне напоре. Морамо наставити да улажемо у знање и технологију и у том смислу ЗПП ЕУ је суштинска полуга за постизање завршетка преласка на нову пољопривреду и сточарство.

Шта шпанска пољопривреда може понудити Србији?

Пољопривредни сектор у Србији је већ веома моћан и сигуран сам да наше земље могу да уче из плодне размене искустава и знања. Али ако говоримо о неким областима у којима би шпанско искуство могло бити корисно, желео бих да поменем четири.

Пре свега, наводњавање. Шпанија је, као земља са израженим сушним подручјима и нерегуларним падавинама, постала међународни модел у модернизованом наводњавању, а ми смо прва земља у ЕУ по површини усева који се наводњавају. Мислим да шпански модел организације и удружења корисника система за наводњавање може бити занимљиво и за друге земље.

Друго, развој шпанских задруга, које чине основу нашег пољопривредног сектора. Већ смо имали прилике да сарађујемо у овој области и допринесемо размени искуства по питању задружног удруживања.

Треће, желео бих да подвучем наше искуство у организовању тржишта, од произвођача до продајног места, поготово када је реч о велетржницама. Шпански модел се показао веома успешним и већ је реплициран у многим другим земљама.

На крају, не могу а да не напоменем да је Шпанија светска сила у пољопривредној технологији, што нам је омогуц́ило да постигнемо одрживу, продуктивну пољопривреду способну да победи наше природне недостатке и дозволи нам се такмичи на међународним тржиштима.

Xосе Лопес Томас де Каранса je шеф економског одељења Амбасаде Краљевине Шпаније,
а у Београду је нешто више од годину дана.
Рођен је у мадриду, има тридсет година, а по струци је економиста. Посебно му се допадају српски сир и кајмак.

Како је пандемија утицала на пољопривреду у Шпанији?

Наравно, пољопривреда је претрпела утицај КОВИД-19, мада је такође тачно да је то у мањој мери него други сектори. Главни утицај је последица смањења потрошње због затварања туристичког сектора и ХОРЕКЕ. Осим тога, будући да велики део радне снаге на селу предствљају сезонски радници, дошло је и до недостатка радне снаге због ограничења кретања становништва и затварања граница. Међутим, желео бих посебно да нагласим да, захваљујуц́и снази овог сектора у Шпанији, нисмо имали проблема с недостатком на тржиштима и у супермаркетима, што гарантује довољно хране током целог периода рестрикција и забране кретања.

Захваљујуцћи различитим мерама које је усвојила Влада и посвећености свих учесника у ланцу исхране, било је могуће одржати пољопривредну активност чак и у најгорим тренуцима ограничавања и размене између произвођача, индустрије и трговине. Нема сумње да је КОВИД-19 открио стратешку природу пољопривреде која гарантује снабдевање храном. Тако је, уз помоћ европских фондова, приоритет шпанске владе да ојача своју посвећеност и улогу у овом сектору како би прешла на све одрживију, поштену, али и отпорну пољопривреду.

Колико ће излагача бити представљено ове године у шпанском павиљону на Новосадском сајму и са којим производима?

Ове године ћемо имати помоћ 9 компанија у шпанском националном штанду Новосадског сајма, што је пријатна вест с обзиром на околности у којима живимо, јер и одражава интересовање наших компанија за тржиште Србије. Биће представљене 4 компаније из области ђубрива и средстава за заштиту биља, 1 компанија која се бави семенским материјалом, 2 које се баве системима за наводњавање и пумпама за воду, као и 1 произвођач пластеника. Неке компаније ће се представити заједно са својим увозницима, а друге директно, са циљем да пронађу заинтересоване локалне партнере који ц́е их заступати.

Надамо се да ће нас ваши гледаоци посетити и открити шта нуде шпанске компаније, као и да ће Шпанија и Србија продубити своју сарадњу у области пољопривреде.

Srodni tekstovi

Оставите коментар