Стижу прве домаће јагоде доста скупље него лане

Аутор: draganadpetrovic
482 посета

ПРВЕ домаће јагоде из пластеника на пијаце стижу за неких недељу дана. Произвођачи очекују да ће им цена бити 700 динара за килограм! Што значи да ће ово воће бити за неких 20 до 30 одсто скупље него прошле године. Највећи утицај на овакву цену има драстично поскупљење минералних ђубрива.

Ипак, с првим јагодама које се гаје на отвореном, што ће бити почетком маја, полако ће падати и цена овог воћа. Узгајивачи, међутим, не верују да ће током ове сезоне оне бити јефтиније од 300 динара за килограм, бар када је реч о конзумним јагодама.

– Почеле су да црвене јагоде у пластенику и очекујемо их за неких десетак дана, а код неких и раније – испричао нам је Немања Поповић из „Вождових јагода“. – На пијаци се још продају оне које увозимо из Грчке и Турске, али када крену наше, више не купујемо ове из иностранства. Проблем буде у неких недељу дана, колико се поклопе ове увозне и домаће. Имајући у виду квалитет наших, погодност климе, нема разлике између пластеничке и ове на отвореном. Нарочито што су сада топли дани, па је пластеник по цео дан отворен.

Како нам је испричао Поповић, који јагоде гаји у селу Стојник код Аранђеловца, ноћу стакленик затварају, а прекривају их посебном навлаком, када се очекује мраз. То јагоду не оштећује, а подигне температуру за нека четири степена.

– Прошле године, када је кренула јагода из пластеника, коштала је 500 динара за килограм, сада то неће ићи испод 700 – објашњава Поповић. – Касније, када стигну ове које се гаје на отвореном, на пијацама неће бити испод 300 динара. Јефтиније ће моћи да се пазаре оне за прераду.

У селу Стојник неколико младих данас гаји јагоде на више од 10 хектара земље. Све је више, кажу, људи из Шумадије који се баве овим послом. Најпознатији и највећи произвођачи јагода у Србији налазе се у околини Шапца и Смедерева.Званични подаци показују да су се 2016. године у Србији јагоде гајиле на неких 395, док је данас то близу хиљаду хектара.
НАЈВИШЕ СЕ ИЗВОЗИЛО У РУСИЈУ

СВЕЖА јагода највише се извозила на тржиште Русије, а смрзнута у Немачку и Француску. Смрзнуту купину продајемо Немцима, Американцима, Белгијанцима, Пољацима, Британцима, Французима и Холанђанима.

Залеђену боровницу пласирамо у Холандију и Немачку. Малину смрзнуту у Немачку и Француску, а нешто мање количине у Белгију, Канаду, САД, Шведску…

Извор: https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1104109/kilo-jagoda-700-dinara-prvo-voce-plastenika-stize-nedelju-dok-pocetkom-maja-brati-otvorenom

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар