Српски произвођачи јабука траже замену за руско тржиште

Аутор: draganadpetrovic
428 посета

Произвођачи јабука у Србији су, због ратних сукоба у Украјини и отежених могућности за транспорт тог воћа у Русију, почели су да траже нова тржишта за огромне залихе које још нису распродате.

Представник пољопривредне задруге „Воћар” из Сланкамена Никола Котарац рекао је данас за Бету да су почели да траже нова тржишта, уместо руског до кога је отежан транспорт, па ће два шлепера са 40.000 килограма ових дана бити отпремљена за Индију.

„У хладњачама имамо још 2.500 тона јабука где могу да се очувају до јуна, а после тога почињу да губе добар квалитет. Та количина чини 70 одсто рода и највећи део требало је да се извезе у Русију”, рекао је Котарац.

Илустрација: Јабуке у хладњачама могу дасе очувају до јуна

Додао је да ће представници „Воћара” следећег месеца отпутовати на сајам у Берлин како би пронашли нове купце за јабуке и ближа тржишта јер је индијско прилично далеко и скуп је транспорт.

Котарац је рекао да је проблем извоза у Русију, не само дуг транспорт, већ и пад вредности рубље што смањује цену јабука.

То воће се извози по цени од око 40 динара, што је значајно смањило зараду, јер се пре две године продавало по цени од 70-80 динара по килограму.

Да подсетимо, прошле године је Србија на извозу јабука у Русију остварила девизни прилив од око 90 милиона долара.

Професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду Зоран Кесеровић рекао је да је и без украјинске кризе ове године очекивао проблеме у пласману јабука на инострано тржиште јер се на Кавказу у Русији подижу интезивно засади тог воћа, а и у Европи су остале велике непродате залихе.

„Трошкови производње јабука у Србији су велики и не могу да се мере са трошковима енергената и радне снаге на Кавказу”, рекао је Кесеровић.

Оценио је да држава Србија мора да повећа субвенције за воћарску производњу, па и за јабуке ако жели да је очува и да буде конкурентна са производњама у другим државама.

Илустрација: Србија је само прошле године извезла 180.000 тона јабука у Русију/ ФОТО: Pixabay

Србија је прошле године од 180.000 тона извезених јабука на руско тржиште, како је рекао Кесеровић, пласирала око 120.000 тона.

Пољска ће огромне количине јабука, према његовим речима, искористити за прераду јер има капацитете, а за сада је неизвесно како ће и да ли ће Србија наћи начина да искористи цео прошлогодишњи род тог воћа.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/501409/Proizvodaci-jabuka-u-Srbiji-poceli-da-traze-zamenu-za-rusko-trziste

Srodni tekstovi

Оставите коментар