Српске њиве по цени као у Шпанији, Хрвати на зачељу ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
318 посета

Пољопривредно земљиште у Србији, посебно у Војводини дуго је на цени, а што се не може рећи и за поједине земељу региону. За најквалитетнију парцелу са добром локацијом у Војводини је потребно издвојити и до 20.000 евра по хектару. С друге стране, пољопривредно земљиште у Хрватској је најјефтиније међу државама ЕУ, а мораторијум на продају странцима ускоро истиче.Пољопривредног земљишта у Србији нема много у понуди, а цена како кажу зависи од класе земље, величине парцеле и свих бенефита попут наводњавања, прилазности путевима и да ли је под закупом… Траже се велики комади земље, а поједине парцеле бележе астрономске вредности.

Цене пољопривредног земљишта у Јужнобачком округу и даље су највише у Србији, а војвођанске оранице су по ценама све ближе, ако не и више од многих земаља Европске уније. Просечна цена хектара у овом делу Војводине ишла је и до 12.000 евра. Следи Севернобачки округ где су цене биле, у просеку, нешто испод 10.000 евра, у Севернобанатском нешто испод 8.000 евра за хектар. И то је у рангу цена у рецимо Шпанији.

Најскупљи квадрат пољопривредног земљишта прометован је ове године у Каћу по цени од 40 евра за метар квадратни за парцелу површине 52 ара. Најскупље пољопривредно земљиште у Србији у другом кварталу 2022. године прометовано је у општини Рума (Павловци) по цени од 1.000.000 евра за 5.66 хектара – показао је извештај Републичког геодетског завода.

Илустрација: Најскупље су њиве у Јужнобачком округу у Србији

С друге стране, пољопривредно земљиште у Хрватској је најјефтиније међу државама ЕУ а мораторијум на продају странцима ускоро истиче.

Цена обрадивог пољопривредног земљишта у ЕУ драстично варира, од просечно 47.290 еура по хектару у Луксембургу до 3.661 евро по хектару у Хрватској. То показују подаци статистичке агенције ЕУ, Евростата, за 2021, а односе се на 19 држава чланица ЕУ, пише Индеџ.хр.

Још нису прикупљени подаци из 2021. за Холандију, али се може претпоставити да је највећа цена управо у тој држави јер је тамо 2020. просечна цена од 71.225 евра/ха била уверљиво највећа у ЕУ. Евростату још недостају подаци и за Белгију, Немачку, Кипар, Малту, Аустрију и Португал, преноси Индекс.

Пољопривредно земљиште у Хрватској је најјефтиније међу државама. Регион с најјефтинијим земљиштем у ЕУ је Горњи Норланд, који се налази у Шведској, на крајњем северу континента. Цена обрадивог земљишта у тој регији износи просечно 1.882 еура по хектару. Најскупље у Јадранској Хрватској, најјефтиније у Северној Хрватској.

Илустрација: Пољопривредно земљиште у Хрватској је међу најјефтинијим у ЕУ /ФОТО: Pixabay

Велике су разлике и унутар Хрватске. ЕУ дели државе на НУТС2 регије, а Хрватска је подељена на три: Јадранску Хрватску, Северну Хрватску и Панонску Хрватску. Просечна цена обрадивог пољопривредног земљишта је највећа у Јадранској Хрватској (5.312 евра/ха), а најмања у Северној Хрватској (3.171). Панонска Хрватска је с ценом од 3701 евра тек мало изнад државног просека.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/nekretnine/u-srbiji-kao-u-spaniji-u-hrvatskoj-najjeftinije-u-eu-koliko-kosta-poljoprivredno/vt90gwl

Srodni tekstovi

Оставите коментар