Српске јабуке стижу до Русије и Африке, расте извоз у Велику Британију

Аутор: draganadpetrovic
493 посета

Србија је водећа држава на западном Балкану по обиму извоза воћа и броју извозних тржишта. Наша земља произведе око 1,5 милиона тона воћа годишње на око 190.000 хектара засада. Одличан пример растућег тренда производње воћа су подаци о извозу српске јабуке и крушке. У 2021. извоз јабука и крушака износио је 132,5 милиона долара, што је 30 одсто више у односу на 2019. годину, са укупном производњом од 569.176 тона. О томе да ли и у којој мери користимо потенцијал, шта то издваја наше воће у односу на земље у Европи и какав нас значајан међународни догађај очекује почетком августа у Београду, за „Политику” говори Јулка Тоскић, пројектни менаџер асоцијације „Serbia Does Apples”.

Колико су ови подаци познати ван Србије и колико смо конкурентни у свету?

– У протеклих пет година од када се кроз различите активности интензивно радило на интернационалној промоцији српских произвођача јабука, знатно је повећана видљивост наше производње у свету а такође је и препознат квалитет и укус јабука из наше земље. Захваљујући савременој производњи и модерним складишним капацитетима који омогућавају трговање овим воћем током целе године, као и модернизацији сортирања, калибрирања и паковања, наши произвођачи су конкурентни на извозним тржиштима. Предност је у томе што имамо квалитетно земљиште за узгој јабука, као и повољне климатске услове са довољним бројем сунчаних дана и мањом инциденцом појаве раних пролећних мразева него у неким другим европским земљама. Воћњаци јабука великим делом опремљени су противградним мрежама и системима за одбрану од мразева, а такође имају и системе за наводњавање и прихрану. То све заједно представља идеалне предуслове за добијање јабука које су униформне величине и обојености са високим процентом садржаја шећера и надасве изузетним укусом.

Илустрација: Србија има одличне услове за узгој квалитетних јабука

Умемо ли да искористимо тако велики потенцијал и шта је потребно за даље повећање?

– Један од успешних примера обједињавања понуде и заједничке промоције и наступа на новим тржиштима је удружење произвођача јабука „Serbia Does Apples” које окупља 11 компанија чланица са укупном производњом већом од 100.000 тона. Захваљујући удруживању и заједничкој промоцији, компаније чланице су се успешно позиционирале на тржиштима Велике Британије, Уједињених Арапских Емирата, Саудијске Арабије. Други пример је формирање промотивне веб-платформе „Serbia Does Fruit” која служи за представљање сертификованих српских произвођача воћа међународним тржиштима и кроз промоцију преко друштвених мрежа што све повећава видљивост наше индустрије воћа у свету.

Како је настала асоцијација и како функционише?

– Асоцијација је настала крајем 2018. удруживањем девет компанија произвођача јабука. Захваљујући УСАИД-овом пројекту за конкурентну привреду, асоцијација је окупила велике произвођаче јабука из Србије и омогућен им је заједнички наступ на сајму у Великој Британији, након чега је почео извоз српских јабука на то веома перспективно и захтевно тржиште, док нас пре 2018. године уопште није било на том тржишту. До данас, поред промоције и заједничког наступа, захваљујући пре свега квалитету произведених јабука компанија чланица асоцијације и њиховој високој пословности, извоз у Велику Британију је наставио да расте и то тржиште се налази међу првих пет извозних тржишта за јабуке из Србије.

Илустрација: И Велика Британија је ушла у топ 5 тржишта где се пласирају српске јабуке

– Основни циљ асоцијације је заједничка промоција и наступ на новим тржиштима, изградња позитивног међународног имиџа домаће индустрије, што помаже и свим другим произвођачима и извозницима овог воћа који нису чланови асоцијације. Што се тиче извоза јабука из Србије, ове сезоне извозили смо их на чак 46 тржишта. Највеће количине извезене су за Русију, Уједињене Арапске Емирате, Велику Британију, Саудијску Арабију, Румунију, Мађарску, Катар, Кувајт. Највише јабука извози се у европске земље, затим на Блиски исток, Индију, Далеки исток и Африку.

Прогносфрут ове године у Београду

Захваљујући чињеници да је асоцијација „Serbia Does Apples” почетком 2019., постала чланица светске асоцијације за јабуке и крушке – WAPA (World Apple and Pear Asociation), ове године смо у прилици да будемо домаћини годишње конференције Прогносфрут, уз помоћ УСАИД-овог пројекта за конкурентну привреду. То је најзначајнији међународни догађај у индустрији јабука и крушака, који окупља професионалце из ових индустрија из целог света. За овогодишњу конференцију до сада се пријавило око 200 делегата из 20 земаља што је идеална прилика да свету представимо и промовишемо српску производњу јабука и крушака и успоставимо нове међународне контакте.

На овој конференцији биће анализирана протекла производна и продајна сезона на северној хемисфери, а биће дата и прогноза овогодишњег рода. Информације о томе објавиће стручњаци из светске асоцијације за јабуке и крушке, а оно што се предвиђа је да ће предстојећа сезона бити врло изазовна за српске произвођаче, али и оне из целог света, с обзиром на повећање трошкова транспорта и енергената.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/512955/Jabuke-iz-Srbije-stizu-do-Rusije-i-Afrike

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар