Србија јача прерађивачке капацитете

Аутор: Gdjakovic
381 посета

Компанија Nestle Adriatik S свечано је данас у Сурчину обележила завршетак прве фазе изградње нове фабрике за производе за исхрану на бази биља у присуству председника Србије Александра Вучића.

Нова фабрика ће се простирати на 23.000 квадратних метара и обезбедиће више од 300 нових радних места.

Реч је о новом погону Nestel-a PBMS (Plant Based Meal Solutions – производи за исхрану на бази биља), који представља дограђени део постојећег дистрибутивног центра у оквиру индустријског комплекса Nestlea у Сурчину.

Председник Вучић је том приликом изјавио да је срећан што Србија може да отвара нове фабрике и у време када нема стабилности у Европи и свету.

Каже да ће када буде готова нова фабрика Nestlea у Сурчину бити jош већи српски извоз у Шпанију и Холандију.

Пожелео је Nestle-u пуно успеха у прављењу биљних бургера, и подсетио да ново постројење кошта 60 милиона евра, што је за нас велика инвестиција.

У том новом погону биће запослено још 300 људи, што је, додаје, велика ствар за Сурчин и околину. С тим у вези Вучић је најавио завршетак саобраћајнице Нови Београд-Сурчин до октобра, што ће, каже, додатно оснажити Сурчин.

Представници компаније су му рекли да се у иностранству све више храни на бази биља, али и да у Србији доста људи пости, тако да постоји велико тржиште производа на бази соје и намирница биљног порекла.

Амбасадор Швајцарске Урс Шмид је приметио како присуствује несвакидашњем догађају.„Необично је бити сведок изградње огромне фабрике за производњу оброка на бази биљака у земљи као што је Србија у којој се ручак и вечера без меса не сматрају потпуним оброком“, рекао је Шмид.

Оценио је да ова инвестиција значи да ће тренд ка вегетаријанској и веганској исхрани који постоји у САД и ЕУ расти и опстати и да ова ће нова фабрика Nestlea од самог почетка извозити и тако допринети политици економског развоја Србије.

Директор комуникација Nestle-a за југоисточно тржиште Нели Ангелова оценила је да је нова фабрика за производњу хране на бази биља у Сурчину стратешка инвестиција за Nestle, усмерена ка одрживом расту. Објаснила је да ће  користити локалну соју, као и да неће правити депоније, већ ће се све обрађивати како не би било отпада.

У новом погону ће се производити четири врсте производа – шницле, медаљони, прса и филе, од соје, глутена, уља уљане репице, екстракта квасца, брашна, сирћета и воде, са додатком арома.  Нови погон имаће део за производњу, замрзавање и паковање.

Фото: ТАНЈУГ Милош Миливојевић

Srodni tekstovi

Оставите коментар