Србија у веома „неугодној“ години повећала извоз меса и млека. Како даље?

Аутор: Gdjakovic
534 посета

БЕОГРАД, 22. децембра (Тањуг) – Просечно учешће биљне производње за сва газдинства, у укупној вредности производње 2021. години износило је 60,5 одсто, док је учешће сточарске производње било на нивоу од 29 одсто, речено је данас на седници Одбора Удружења за сточарство и прераду сточарских производа ПКС-а.

Остварена производња живинског меса била је на нивоу од скоро 115.000 тона, што је за 0,8 одсто више него лани и 17, 6 одсто више у односу на петогодишњи просек. У првих десет месеци 2021. године из Србије је извезено 17.300 тона производа свињског меса вредности 50,8 милиона евра, док је у у истом периоду у нашу земљу увезена количина од 22.900 тона ових производа, вредности од 64 милиона евра. Када су у питању млеко и млечни производи у првих десет месеци извоз је износио 65.700 тона, што је за 2.200 тона млека и млечних производа више, него што је Србија извезла у истом периоду прошле године. Седница Одбора одржана је данас у Привредној комори Србије, а на њој су представљени резултати сточарства у земљи за 2021. годину. Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских прозвода ПКС-а Ненад Будимовић оценио је да је ова година била пуна изазова и веома динамична када је у питању очување и наставак производње у сточарству.

Он је у изјави за Тауг навео да је производња меса, меда, живинског меса, јаја, рибе, као и
ветеринарских лекова и ветеринарске заштите одговоран посао и истакао да су сви, који су у овом производном ланцу, успели да „амортизују ударац“ током пандемије и спрече несташицу ових производа.

Богуновић је рекао да на крају ове године резултати показују да је „дошло на напалату“ свега онога у шта се улагало да се систем током пандемије одржи, али и да су се појавиле многе потешкоће које су ослабиле ову грану индустрије на глобалном нивоу.
„Појава афричке куге свиња на глобалном нивоу у Немачкој, Кини, Естонији и Пољској изазвала је промене светских размера. Један велики увозник као Кина престала је да увози месо из ЕУ због појаве куге и изазвала хиперпродукцију у прозводњи свињског меса и пад цена“, објаснио је он и додао да су се тада многи одлучили за увоз квалитетне и повољније сировине.
Навео је да је у Србији забележен пад цена товљеника почетком године, као и да су потом фармери одустали од циклуса производње, а да је одмах након тога порасла цена јер меса није било довољно.

Што се тиче говедарстава, Богуновић је казао да је током ове године добра производња у овој области и да је цена за фармере била повољна. „Бикови се крећу негде око 2,5 евра живе ваге, али ова врста меса се слабо користи у Србији и у
односу на њега предност имају живинско и свињско месо, тако да што се тиче говедине ми смо на неком нивоу од пет килограма на годишњем нивоу по глави становника“, казао је он. Додао је да, што се тиче јунећег меса, Србија више није конкурентна на европском тржишту, јер је ЕУ увела посебну врсту царинске заштите када се месо увози из Србије.

Поручио је да се на то мора деловати и нагласио да је ПКС покренула иницијативу за преговоре у Бриселу како би се указало на ту неправилност. Богуновић је указао на то да се овај сектор може у нашој земљи подићи на виши ниво уз сарадњу са ресорним Mинистарством и изразио наду да је ПКС препозната као институција која жели да унапреди привредни амбијент у земљи.

Srodni tekstovi

Оставите коментар