Србија трећа земља света којој је одобрен извоз садница леске у ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
390 посета

Европска комисија (ЕК), након спровођења опсежних и сложених процедура, одобрила је Србији извоз садница леске без иједног додатног захтева, саопштило је Министарство пољопривреде Србије.

Издатим одобрењем Србија је постала трећа држава на свету која сада може да извезе саднице леске на територију Европске уније (ЕУ), а након одлуке ЕУ да обустави увоз високоризичног биља из свих земаља још 2019. године, преноси Бета.Како је наглашено, прве земље које су добиле изузећа су Јапан, Аустралија, Србија, потом Нови Зеланд, Сједињене Америчке Државе и Турска.

Илустрација: Србија више није високоризична земља када је у питању извоз садница леске/ ФОТО: Pixabay

Србија је том одлуком ЕК међу првим земљама које су успеле да припреме изузетно обимне материјале, који су, између осталог, подразумевали прикупљање свих научних и техничких података икада објављених по питању штетних организама везаних за ту биљну врст,у укључујући и ситем организације контрола, као и извештаје о регистрацији пестицида.

Наводи се и да је ово друга дозвола коју је Србија појединачно добила, након добијања исте за садни материјал јабуке 2020. године. У наредном периоду очекује се и одлука за извоз садница осталог коштуњавог воћа.
Из Министарства пољопривреде истакли су да је одобравање извоза од изузетног значаја за српске расадничаре из Расинског округа, територије Града Шапца и Западнобачког округа који су такође имали велики удео у припреми тешке и обимне документације.

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija-treca-drzava-na-svetu-kojoj-je-odobren-izvoz-sadnica-leske/

Srodni tekstovi

Оставите коментар