Србија дала 5,8 милиона а инвеститор седам пута мање и сада следи катанац

Аутор: Gdjakovic
344 посета

Индустрија меса Митрос из Сремске Митровице затвара се 15. децембра, рекао је председник Самосталног синдиката у тој фабрици Милан Смољановић.

То је, тврди он, дефинитивна одлука власника Митроса, аустријске компаније Миторс Флеисцхwарен, фирме ћерке Гиерлингер Холдинг и не зна да ли је Влада Србије нудила додатне повластице за наставак производње, након што је послодавац у септембру најавио гашење производње.

– Синдикат није обавештен да ли су власници разговарали са представницима Владе и ако јесу о чему су разговарали, али је дефинитивна одлука Гиерлингера да производњу угаси 15. децембра. Од 440 радника већ половина је узела отпремнине и напустила фабрику, а друга половина ће радити до затварања.

Радници су, како је рекао, углавном узели понуђене стимулативне отпремнине које су дупло боље од законом предвиђених, а само око десет одсто запослених одлучило се за законом предвиђене, јер то омогућава да оду на биро рада.

Није познато зашто одлазе инвеститори, свакако остаје да се види да ли су испоштовани Уговори

– За „законске“ отпремнине су се одлучили углавном они којима недостаје по неколико месеци до одласка у пензију, па им је неопходан радни стаж.

Смољановић је рекао да су радници били задовољни послодавцем јер зараде никада нису касниле.

СТИМУЛАТИВНЕ ОТПРЕМНИНЕ

Стимулативне отпремнине предвиђају да радник са једном годином радног стажа добије две бруто зараде, за четири године 2,5, за пет ће му се исплатити три бруто зараде.

Они који су радили најмање шест година добиће отпремнину у износу 3,5 бруто зарада, за седам ће добити четири, а за осам година исплатиће им се 4,5 бруто зарада.

Председник Синдиката запослених у пољопривреди, прехрамбеној, дуванској индустрији и водопривреди Србије Живорад Коларевић рекао је да је пре десетак дана затражио разговор са представницима Министарства пољопривреде, јер су радници били обавезни да се о отпремнинама изјасне до 1. новембра, али до сада одговор није стигао.

Када су у септембру објавили одлуку о затварању фабрике, власници Гиерлингера су навели да су „на основу детаљне анализе пословања приморани да донесу тешку одлуку о обустави производње у привредном друштву Миторс Флеисцхwарен“.

По објављивању те одлуке најављивана је могућност додатне помоћи државе за наставак производње али, судећи по исходу, таква опција је из непознатих разлога отпала.

ДРЖАВА УЛОЖИЛА 5.800.000 €

Ова аустријска компанија у Србији послује од 2016. године и добила је финансијску помоћ Владе Србије у износу од 5,8 милиона евра као субвенцију за запошљавање. Када је 2015. године Герлингер преузео Митрос уложио је око 800.000 евра за око 13 хектара земљишта и укупно 36 објеката те фабрике, са планом да уложи десетак милиона евра. Власници нису саопштили шта је до сада реализовано, али је извесно да ће фабрику понудити на продају.

Митрос је пре доласка Аустријанаца био у власништву Родољуба Драшковића, власника Сwисслион Таково који га је купио за 36 милиона динара 2005. године. У поседу тадашњег Митроса било је 26 хектара земљишта, нова хладњача, котларница, погон за кобасице, а запошљавао је 993 радника, да би одласком предузећа у стечај 2009. године остало 88 радника.

Извор: kurir.rs/Beta

Srodni tekstovi

Оставите коментар