Слободан проток животних намирница у оквиру Отвореног Балкана од септембра

Аутор: draganadpetrovic
238 посета

– У оквиру Отвореног Балкана неће бити забране промета брашна, шећера, уља и осталих основних намирница – изјавио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, наведено је на сајту Привредне коморе.

Како је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, најавио „то ће бити потврђено споразумом који је у припреми и биће потписан у Београду у септембру. Он је том приликом указао да је домаће тржиште стабилно снабдевено основним животним намирницама и да изазов представља производња и цена свињетине, али да се разговара са партнерима у влади да се и тај проблем реши и да произвођачи не буду на губитку.

Говорећи о састанцима представника држава и администрација Отвореног Балкана који су одржани у Тирани, Чадеж је напоменуо да су се ти сусрети усталили и да се пре сваког самита ради на споразумима и на ономе што треба да убрза проток људи, робе и капитала.

– У радним групама смо разговарали о споразумима о безбеднисти хране, енергетике, али и за помоћ у хитним ситуацијама и заједничким радним дозволама. Тај споразум се сада израђује и биће потписан у Београду у септембру. Споразумом дефинишемо да у оквиру Отвореног Балкана неће бити никаквих забрана промета брашна, шећера, уља и основних намирница. Један споразум који ће оквирно дефинисати спремност да између себе имамо увек слободан проток ових роба – рекао је Чадеж.

Илустрација: За земље Отвореног Балкана неће бити забране извоза брашна, уља и осталих животних намирница

Како је додао, „албанска страна је довела купце и разговарали су са нама како да формирамо боље и конкурентије цене“.

– Не морате да купујете шећер из Немачке када можете да добијете повољнији шећер у Албанији из Србије. То ће охрабрити и приведнике да праве дугорочније уговоре – нагласио је Чадеж.

Како је наведено, споразум ће имати и одредбу о забрани реекспорта, како не би долазило до неких манипулативних радњи.

Чадеж додаје да не виде ниједан проблем у снабдевености домаћег тржишта.

– Имали смо разговоре у последња два месеца са Владом Србије око шећера. Има га довољно и осталих животних намирница. Мало већи сада изазов је свињско месо. Кукуруз јесте скупљи, па произвођачи гледају како да ограниче производњу да не би пословали са губицима – наводи Чадеж.

Предлог је, напомиње, да се цена живог меса дефинише према цени кукуруза, у фактору 8 према 1.

– Предлажемо Влади да се укину максималне цене и да се ограничи цена марже у малопродаји да не би дошло до шпекулација. Ограничења се уводе као вид хитне мере да би се заштитио потрошач и да би се у том неком периоду који није дугачак видело како да се реше проблеми – казао је Чадеж.

Илустрација: Нема проблема у снабдевању било којом намирницом укључујући и шећер на домаћем тржишту

Додао је да се „укидају све таксе и дажбине које су до сада важиле за увоз или извоз пољопривредних или прехрамбених производа“.

– Све таксе су наведене, биће потписано у Тирани, што ће додатно да олакша трговину и омогући повољнију цену – наводи председник ПКС-а.

Говорећи о цени струје, Чадеж је истакао да ће очигледно доћи до поскупљења овог енергента.

– За сада, када је индустрија у питању мислим да до краја августа важи цена за привреду од 75 ЕУР по МЊх. Чини ми се да ће ту морати да дође до корекције. Не можете да очекујете да ЕПС функционише како треба, а да имате цену која је нереално ниска. Не очекујемо неко радикално повећање цена – каже Чадеж.

За сада, како је додао, функционише транспорт ка и из Руске Федерације, као и Украјине и Белорусије, али тешко.

– Превоз је више од два пута скупљи него што је био, теже се људи одлучују да возе до тамо. Увоз и извоз функционишу, веома отежано. Проблеми су велики када је у питању достављање робе тамо – закључио је Чадеж за РТС.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3785893/cadez-ocekujemo-slobodan-protok-osnovnih-namirnica-u-okviru-otvorenog-balkana-od-septembra

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар