Скачу цене: Војвођанске оранице као њиве у Шпанији и Грчкој

Аутор: draganadpetrovic
763 посета

Цене пољопривредног земљишта у Јужнобачком округу и даље су највише у Србији, а војвођанске оранице су по ценама све ближе, ако не и више од многих земаља Европске уније.Према најновијим подацима Републичког геодетског завода ( РГЗ), за други квартал ове године, просечна цена хектара у овом делу Војводине била је 11.700 евра што је раст у односу на 10.400 евра, у истом периоду 2020, пише Политика.

Следи Севернобачки округ где су цене биле, у просеку, 9.550 евра, у Севернобанатском 7.600 евра за хектар, у Јужнобанатском износе 7.250, а у средњем Банату 6.900, што је мало скупље него прошле године, али јефтиније него 2019.Ипак, у осталим крајевима Србије стање на тржишту ораница није ни приближно оном на северу земље. Цене пољопривредног земљишта у Шумадији, западној, јужној и источној Србији, као и у београдском региону су у стагнацији па и у паду, у последње три године, пише Политика.

Илустрација: Најскупље њиве су у Војводини

У тим крајевима земље просечне цене хектара крећу се од 2.750 евра ( у јужној и источној Србији) до 3.700 у београдском региону.Ови износи за плодну војвођанску земљу све су ближи, ако не и виши, у односу на многе државе Европске уније.Према последњем извештају европске статистике цене пољопривредног земљишта у државама чланицама знатно се разликују.
Како је недавно објавио портал Агроклуб, у Хрватској се и даље могу купити орнице за мање од 4.000 евра по хектару. Просечна цена у тој земљи је 3.395 евра и најнижа је у Европској унији.

Наводи се ипак да ће хрватску земљу за две године моћи да купују и странци, због чега цене већ сада почињу да расту. Поједине парцеле коштају 15.000 евра за хектар.Истовремено, хектар у Холандији, према последњој европској статистици, у просеку кошта готово 70.000 евра. У Италији је 34.156, док је у Словенији већ упола мања цена.

Илустрација: Плодне њиве Шумадије

Хектар земље у Шпанији и Грчкој креће се у просеку око 12.000 евра, а у Бугарској и Румунији око 5.000. За мање од 4.000 евра земљиште се може купити у Летонији и Естонији.
Иначе, извештај РГЗ показује да је у укупном трговању непокретностима у Србији учешће пољопривредног земљишта било 12 одсто.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/hektar-u-proseku-11700-evra-vojovodanske-oranice-na-ceni-kao-njive-u-spaniji-i-grckoj/lne91fl

Srodni tekstovi

Оставите коментар