Ситне чарке на одбору за пољопривреду и деманти Ристичевића у вези хладњача

Аутор: Gdjakovic
223 посета

Афричка куга свиња до данас је потврђена на 1.218 газдинстава у Србији, на 62 више него јуче. Сузбијање заразе била је главна тачка Скупштинског одбора за пољопривреду, а говорило се и о проблемима пласмана јагодичастог воћа. Затражено је оснивање независног тела које би контролисало рад осигуравајућих кућа у пољопривреди.

Уз ситне чарке али без већих конфликата посланици власти и опозиције готово сагласни о највећим проблемима српске пољопривреде. Без гласа против, Скупштински одбор за пољопривреду изгласао је закључке о томе да се под контролу ставе дивље и аутохтоне свиње и појачају биосигурносне мере за превенцију ширења афричке куге. Надлежни су контролисали 317.000 газдинстава, еутаназирано око 19.500  свиња.

„Јасно је да је реч о мањим газдинствима да није реч о великим системима. Ми смо имали само један испад када је реч о великим системима и ту је извршена еутаназија 10.000 грла различитих категорија углавном су доминирала прасад“, рекао је директор Управе за ветерину Милош Петровић.

Тражени су бољи услови за теренске ветеринаре јер су они прва линија одбране од заразних болести. Све их је мање и раде у све тежим условима.

„Ветеринар са шестогодишњим школовањем и са разним специјализацијама је на егзистенцијалном минимуму. Дошли смо у ситуацију да нам ловци и шумари по планинама дијагностикују Aфричку кугу и ветеринарске инспекције са институтима трче издвајајући последњу кап снаге да спрече заразу“, каже члан Скупштинског одбора за пољопривреду Ненад Митровић.

Држава субвенционише осигурање у пољопривреди 40 до 70 одсто, а не надзире рад осигуравајућих кућа. Затражено је оснивање независног тела које би спречавало злоупотребе.

„Проблем је што смо ми дозволили да осигуравајуће куће саме утврде да ли штете има и да саме процене штеу. Дозволили смо кози да чува купус, и још је финансирамао. Ако већ финансирамо заштиту од елементарних непогода онда неко мора да утврди да ли је тих непогода било и ја ћу тражити од Министарства пољопривреде да нам пошаље неког из хидрометеоролошког завода“, истакао је председник Скупштинског одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић.

Демантује и да држава стоји иза пољопривредника који блокирају хладњаче малине. На седници Одбора је оцењено да би забрана увоза јагодичастог воћа угрозила нашу позицију, јер је извоз далеко вреднији. Привредна комора је преложила оснивање компензационог фонда за пољопривреднике у тешким сезонамa.

Припремила Марија Миладиновић Лисов

Извор:

https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5246441/veterinari-prva-linija-odbrane-od-zaraze-skupstinski-odbor-trazi-bolje-uslove.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар