Систем Е-аграр доноси ефикасност: Нећете бити одбијени због 10,15 динара дуга

Аутор: draganadpetrovic
503 посета

„Мислим да пољопривредници могу да очекују један стабилан приход што се тиче субвенција“, оцењује агроаналитичар Горан Ђаковић.
– Платформа Е-аграр, коју ће од фебруара увести Министарство пољопривреде, олакшаће пољопривредницима регистрацију газдинставава и подношење захтева за субвенције и обезбедити њихову транспарентност – каже агроаналитичар, Горан Ђаковић.

– Пољопривредник у кратком року може да поднесе захтев, да у реалном времену зна у којој фази је његов захтев без контактирања са запосленима у Управи за аграрна плаћања. То је добро јер њима не одузима време, а са друге стране на тај начин се може спречити и директан контакт који може на неки начин да узрокује и корупцијске послове – рекао је Ђаковић за Тањуг, и нагласио да је планиран период прилагођавања, у ком ће још неко време моћи да се предају само папирни захтеви, али и обука и помоћ.

– Планирана је и обука и помоћ стручних пољопривредних саветодавних служби Србије (ПСС). Они ће моћи у сваком тренутку у наредном периоду да одлазе у саветодавну службу, где ће моћи да поднесу захтев уз помоћ запослених у ПСС-у. То ће бити врло једноставан систем – објаснио је даље овај стручњак.

Илустрација: Планирана је и обука и помоћ стручних пољопривредних саветодавних служби Србије/ ФОТО: Pixabay
Пољопривредник ће, дакле, захтев моћи да поднесе брзо и ефикасно, а затим да прати у којој је фази његов захтев. Према речима Ђаковића, предност увођења овог система за државу је што ће она моћи у реалном времену да види колико људи подноси захтев и за које субвенције, и тако ће лакше моћи да распоређује буџет, а самим тим и плаћање.
– Неће бити оно правило ‘ко први девојци – његова девојка’, да стојите у реду у пошти, па да правите и малверзације, као што се то и десило; да су отварали шалтер на граничном прелазу па је интервенисала полиција и поништавала. Имали смо пре неколико година један хаос, непримерен за такав вид рада и пољопривредне и аграрне политике – прича Ђаковић, истичући да су пољопривредници често у заблуди да њих држава жели нешто да превари, те да ће систем бити користан и у том смислу.
– Да бисте остварили подстицаје, неопходно је, између осталог, и да уредно плаћате било које порезе. Често се пољопривредници одлуче да држава сама прибави то решење, и у моменту вам се случајно деси да имате 10,15 динара дуга, па ће ваш захтев бити одбијен. Преко канцеларије за Е-управу, они ће моћи да узимају своја уверења у реалном времену, и знају да ли имају неки дуг, да га измире, па онда конкуришу – објаснио је Ђаковић.

 

Илустрација: Дуг према произвођачима млека ускоро ће бити затворен/ФОТО: Pixabay
Шта ће бити са млеком?

Што се тича дуга према пољопривредницима који држава има, Ђаковић оцењује да с обзиром да се велики део, како је навео, већ исплаћује – тај дуг ће ускоро бити затворен.

– Видео сам у ребалансу да је око 16,6 милијарди средстава додељено , ја мислим да је то тај дуг који постоји и да ће он бити практично затворен са ових нових 79 и више милијарди у наредној години. Мислим да пољопривредници могу да очекују један стабилан приход што се тиче субвенција, али да свакако треба да рачунају на то да треба да и без тих субвенција послују позитивно“ – истиче Ђаковић.

У предвиђањима за наредну годину када је реч о млеку, каже да може доћи до благе несташице у ЕУ, а да Србија то треба да има у виду када се буде уводила аграрна политика.
– Велики број грла у Ирској и Холаднији је већ смањен, послате су краве у кланицу, према Зеленој агенди, што може да изазове наредне јесени (како у Европи предвиђају) блажу несташицу млека. Ми то треба свакако да имамо у виду када будемо уводили аграрну политику – каже Ђаковић и упућује апел пољопривредним произвођачима и држави да се више обрати пажња на млечни сектор и млечно говедарство у наредној години.

Извор: https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3596961-sistem-e-agrar

Srodni tekstovi

Оставите коментар