Сечањ: Ратарство и повртарство на 1000 хектара и све осигурано

Аутор: Gdjakovic
401 посета

Земљорадничка задруга „Агросој“ из Неузине на подручју Општине Сечањ  обрађује око 1.000 хектара пољоприведних површина, од којих је чак 250 хектара на делу сопствена производња. Како би обезбедили најбоље услове за себе и за своје кооперанте, они већ годинама  у „Дунав осигурању“ осигуравају своје ратарске и повртарске усеве од града и мраза. Након радионице коју Компанија „Дунав“ организује у сарадњи са „Агропрессом“, одлучили су да своје усеве осигурају и од недостатка влажности земљишта: „Већ 10 година осигуравамо усеве у Компанији Днав осигурање и поред тога што ми сарађујемо и наши кооперанти сарађују са  Дунавом те осигуравају најчешће пшеницу и кукуруз”, каже наш домаћин  Нандор Вереш  и додаје да је осигурање у пољопривреди једино улагање без ризика а то потпомажу и бројне мере које Министарство пољопривреде спроводи.

У зависности од округа Министарство пољопривреде је обезбедило субвенције од 40 до чак 70%.“ Субвенције пољопривредницима покривају делимично или у потпуности трошкове осигурања а ми већ неколико година радимо кампању што се тиче осигурања у пољопривреди јер сматрамо да све оно што пољопривредник производи  треба да осигура поготово јер добија велику помоћ од Министарства  пољопривреде“  рекао је овом приликом помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић и додао  да они који озбиљније хоће да се баве пољопривредом производњом  морају да осигурају своја газдинства и да користе све мере који има Министарство пољопривреде а то су и субвенције за противградне мреже значи све оно што је битно да се заштити засад: „Нажалост сведоци смо да задњих година све више имамо климатских промена и непогода и у тим ситуацијама једини начин да се производња заштити у случају непогоде јесте осигурање усева“ каже помоћник министра Александар Богићевић.

У Компанији Дунав осигурање месец мај је традиционално посвећен осигурању пољопривреде каже Наташа Новчић Зубац, директорка ГФО Нови Сад: „ Предвидели смо бројне погодности за осигурање усева, плодова и животиња како бисмо управо подстакли наше осигуранике да заштите своја пољопривредна добра. Мислимо да је осигурање најбољи вид финансијске заштите за оне који желе да обезбеде своју производњу.

Ова акција траје од 1 до 31 маја предвидели смо 10% попуста за осигурање усева и плодова, а такође 10% попуста за осигурање животиња и то како за правна тако и за физичка лица. Ако се поставља питање цене увек кажемо да цена осигурања зависи од бројних фактора, од тога шта се осигурава, од којих ризика, на ком подручју који је очекивани принос односно цена.  Али ево на овом овде подручју уколико неко од пољопривредних произвођача жели да осигура пшеницу са очекиваним приносом рецимо од 6 тона по хектару и са ценом од 30 РСД потребно је да за осигурање издвоји око 2.600 РСД по хектару ако је то рецимо сунцокрет са приносом од две и по тоне по хектару и ценом од 70 РСД потребно издвојити око 3.000 РСД по хектару. Имајући у виду да се овде доста гаји поврће нарочито рецимо шаргарепа, за осигурање шаргарепе са очекиваним преносом од 50 тона са ценом од 20 РСД, треба издвојити око 3.700 РСД.

Компанија „Дунав осигурање“ осигурава више од 140.000 хектара обрадивих површина широм Србије, од којих је 120.000 хектара у Војводини, јер једини сигурни кораци у пољопривреди јесу они који су осигурани.

Srodni tekstovi

Оставите коментар