Село гори, министарка пева „Успори мало судбино сестро“

Аутор: Gdjakovic
415 посета

Случајно или не две велике млекаре у Србији од јуче су измениле правила откупа млека и неће прихватити све испоруке од произвођача. Како је објавио портал „Агропрес”, који је први обелоданио да је „Имлек” продавао и пољско млеко у амбалажи „моја кравица”, произвођачи су од млекара још прошле недеље добили поруке у којима их обавештавају да ће из откупа сировог млека бити искључен свако ко буде имао ниво афлатоксина већи од 0,25 микрограма по литру. Ове анализе иначе се спроводе у самим млекарама, пише тај портал.

Због екстремне суше овога лета, многи произвођачи сада се суочавају са овим проблемима јер је кукуруз који се користи у сточној храни под великим ризиком од појаве штетног (токсичног) микотоксина. Паралелно са овим изменама на тржишту већ се међу фармерима пронела вест да су и откупне цена млека у Србији у паду. Ово је прилично изненађујуће будући да је сировине мање на тржишту, а држава до краја месеца забрањује извоз млека и млечних производа. Према информацијама од самих произвођача, стање на тржишту је хаотично, није јасан критеријум тако да су неке млекаре снизиле цене за три, а неке чак и седам динара, уз најаву да то није крај. Сточари су због овога огорчени.

Подсетимо, у првих 11 месеци 2022. у Србију је увезено млека и млечних производа за више од 166 милиона евра и то највише из Немачке и Пољске. „Агропрес” је у међувремену такође објавио информацију да је партнер „Имлека”, односно млекара одакле је увезена сировина (млеко продавано под брендом „моја кравица” од 3,2 одсто млечне масти), пољска компанија – „Полмлек”. Реч је о највећој приватној млекарској фирми на пољском тржишту која тренутно у тој земљи има 13 погона. Иначе, како се наводи, та компанија је и велики произвођач млека у праху. Запошљава 4.000 радника, а предвиђени приход групације у 2022. је 852 милиона евра.

https://www.politika.rs/sr/clanak/532885/Pojedine-mlekare-od-juce-promenile-pravila-u-otkupu

И док се на тржишту ствара хаос Јелена Танасковић ни речи о млеку и млекарама чак ни на састанку са Дејаном Булатовићем који је напустио Драгана Ђиласа (ССП) у међувремену и колико пре неки дан тражио исто што и АГРОПРЕСС – рекцију државе! Можда министарка има паметнија посла од сопственог те је  уочи православне Нове године, у друштву естрадних личности, запевала „Успори мало судбино сестро“. Није нам познато да ли је песма погодила јер је размисљала о увозу млека овом приликом или на раст цена у трговинама или на пад цена сировог млека. Ко преживи причаће…

 

Srodni tekstovi

5 коментари

Радомир 17. јануар 2023. - 10:23

Страшно и ништа више!?

Одговори
Радомир 17. јануар 2023. - 10:23

Страшно и ништа више!?

Одговори
Nenad Antic 18. јануар 2023. - 00:02

Cena sirovog mleka u Srbija je veca nego li u sbim zemljama evropske unije… A plate zaposlenih u mlekarama su upola manje nego li u sbim zemljama evropske unije… Cena proizvoda od mleka je u Srbija veca za oko 15% nego li u sbim zemljama evropske unije… ZAKLJUCAK: Samo proizvodjaci mleka profitiraju kao I neposredni prodavci Koji povecavaju marzu a gradjane sve moraju da plate… Ako li Im se isplati neka daju mleko u mlekare a Ako misle da je jeftino neka prerade mleko I prodaju pa da vide kako je lako prodati naj skuplji sir na svetu. Ovo sto trenutno rade proizvodjaci mleka u Srbija se zove ekonomski dis-balans to se desilo 1994 godine kada su neke mlekare morale da otkupljuju mleko Po visoj ceni od prodajne jer je drzava odredila otkupnu ceni vecu za 10% od prodajne cene pa su proizvodjaci kupovali mleko I opet ga prodavali mlekarama gde su ostvarivali benefit na kolicinu. A Ako bi trebala platiti mleko u otkupnu 85 dinara onda bi Cena u prodavnici trebala biti 222 dinara Po litru. Dok za cenu sirovog mleka od 55 dinara u prodavnici bi trebala biti 145 dinara Po litru. Tako da smatram cenu vecu of 55 dinara nerealnom I nepotrebnom.

Одговори
peđa 18. јануар 2023. - 21:00

cena na otkupu 80, a cena u maloprodaji 150, uz značajno smanjenje profita mlekarske mafije, jer je u pitanju strateška sirovina, a ne bilo koja druga …

Одговори
Darko 19. јануар 2023. - 22:41

Evo ga jos jedan stručnjak koji je video kravu na nekoj slici možda. Jel znaš ti prijatelju kolika je proizvođačka cena mleka? Nemaš pojma!!! Jel znaš mozda koliko litara mleka se dobije od jednog litra sirovog mleka, kad se uzmu u obzir i ostale preradjevine jer sirovo mleko ima od 4 do 4,5% mlečne masti? Daj Boze da znaš o čemu pričam. Odkupljivaci i prerađivači su ti koji kupe kajmak, niko od njih nije propao. Ljudi koji se bave stočarstvom je sve manje, verovatno zato što ne znaju šta će sa tolikim parama koje zarađuju od mleka. Ukoliko ova država ne stane na stranu seljaka i obezbedi im uslove da mogu da zarade za pristojan život izgubićemo strateški proizvod. Bez svega se može ali bez hrane, vode i vazduha ne.

Одговори

Оставите коментар