Сви коментаришу цене стоке ево и извештаја са тржишта

Аутор: Gdjakovic
65 посета

ГОВЕДАРСТВО: На појединим продајним местима је била нешто боља понуда телади СМ расе телесне масе до 160 килограма у односу на мај. Што се тиче грла ХФ расе понуда је била на прошломесечном нивоу. Телад СМ расе могла

НЕДЕЉНИ ИЗВЕШТАЈ

У кланицама на подручју Браничевског региона дошло је до раста откупне цене крава за клање СМ расе током последње седмице јуна. Доминирао је износ од 220 дин/кг. Осим крава за клање вршен је откуп телади СМ расе су се пазарити по цени од 500 до 720 дин/кг. То указује на пад у односу на мај. За телад ХФ купци су протеклог месеца требали да издвоје од 550 дин/кг до 600 дин/кг. Понуда товне јунади телесне масе до 300 килограма телесне масе и товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма забележена је током јуна на сточној пијаци у Пожаравцу а доминантна цена обе категорије говеда износила је 500 дин/кг. Товна јунад телесне масе преко 480 килограма могла су се пазарити једино на сточној пијаци у Сомбору као и предходног месеца, а у цена је остала непромењена.

Што се тиче товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма није било значајнијих промена цене у односу на предходни месец. Најчешће је варирала од 350 дин/кг до 370 дин/кг. Настављен је тренд слабе понуде крава за клање СМ расе. Није било значајнијих промена цена јер је варирала у интервалу од 150 до 260 дин/кг. Краве за клање ХФ расе моглесу се као и предходних неколико месеци могле купити на сточној пијаци у Сомбору по цени од 140 дин/кг. теленс масе до 160 килограма и товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма а откупне цене биле су идентичне прошлонедељним. Товна јунад телесне масе преко 480 килограма била су јефтинија у односу на предходни период у кланицама на подручју Јужно-банатског региона пошто је доминирао износ од 330 дин/кг. Пад продајне цене товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма евидентиран је на сточној пјаци у Краљеву. Наиме продаја се најчешће одвијала по цени од 350 дин/кг. Кланице у овом граду и околини откупљивале су телад, товну јунад, товне бикове и краве за клање, а цене су задржале прошлонедељни ниво. Кланичари са подручја Подрињског региона по вишим су ценама откупљивале краве за клање СМ расе. Доминирао је износ од 270 дин/кг.

СВИЊАРСТВО НЕДЕЉНИ И МЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАЈ

Понуда прасади обе категорије била је слаба до просечне на сточним пијацама у Србији обухваћеним пројектом СТИПС током јуна. За прасад телесне масе до 15 килограма купци су најчешће требали да издвоје од 350 до 550 дин/кг што указује на пад у односу на мај. У категорији прасади телесне масе од 16 до 25 килограма варирала је цена од 350 до 550 дин/кг. Ипак је као и предходне седмице али је доминирао износ од 400 дин/кг. Настављен је тренд слабе понуде и тражње товних свиња како грла телесне масе од 80 до 120 килограма тако и грла телесне масе преко 120 килограма. Цена товљеника телесне масе од 80 до 120 килограма била је нижа у односу на мај пошто је варирала у интервалу од 220 до 260 дин/кг. За грла телесне масе преко 120 килограма купци су такође требали да издвоје мањи износ новца јер је цена варирала од 180 дин/кг до 240 дин/кг. На тржишту крмача за клање није било значајнијих промена како у погледу понуде тако и у погледу цена према извештају репортера СТИПС-а јер је износ варирао у интервалу од 160 до 250 дин/кг. Најчешћа откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма била је нижа у односу на предходни период у кланицама на подручју Јужно-бачког региона пошто је износила је 400 дин/кг. За откупљене товне свиње телесне масе од 80 до 120 килограма одгајивачи су најчешће добијали 230 дин/кг.. Откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма била је виша током последње седмице јуна у кланицама на подручју Средње-банатског Доминирао је износ од 235 дин/кг региона.

Обе категорије товних свиња биле су јефтиније на сточној пијаци у Крагујевцу у односу на предходну недељу. Доминантна цена грла од 80 до 120 килограма износила је 200 дин/кг, док је за грла телесне масе преко 120 килограма требало издвојити 180 дин/кг. У кланицама на подручју Шумадијског региона дошло је до пада откупне цене крмача за клање. Доминирао је износ од 180 дин/кг. У кланицама на подручју Подрињског региона евидентиран је пад откупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма јер је доминирао износ од 380 дин/кг.

ОВЧАРСТВО: Према извештају репортера СТИПС на сточној пијаци у Пожаревцу забележен протеклог је месеца понуда јагњади била нешто боља него у мају, али је обим продаје био слабији него предходног месеца на продајним местима у Србији. Цена је протеклог месеца варирала од 350 дин/кг до чак 600 дин/кг, али је као и током маја доминирао износ од 500 дин/кг. Шиљежад и двиске су се током јуна могли пазарити на три пијаце живе стоке. Значајнијих промена у цени није било у односу на мај. Шиљежад су се могла пазарити за 230 дин/кг док је доминантна цена двиски износила 200 дин/кг. У понуди оваца није забележена значајнија промена. Цена је варирала у интервалу од 120 до 300 дин/кг. Међутим, доминирао је износ од 220 дин/кг као и током предходних пар месеци. Промет јаради се током јуна одвијао на шест продајних места по цени која је варирала пд минималних 200 дин/кг до максималних 520 дин/кг. Није примећена промена у погледу понуде и продаје коза. Козе су се протеклог месеца могле пазарити на четири сточне пијаце по доминантној цени од 120 дин/кг као и током маја. је раст цене шиљежади током последње седмице јуна пошто се продаја најчешће одвијала по цени од 240 дин/кг. Обим понуде ове категорије оваца био је просечан. У кланицама на подручју Браничевског региона вршен је откуп јагњади, шиљежади и оваца а цене су остале непромењене у односу на предходни период.

Овце су биле јефтиније у односу на предходни период на пијаци живе стоке у Крагујевцу, јер је доминирао износ од 180 дин/кг. Збележена је продаја двадесетак грла што је просечна понуда. Раст продајне цене јаради евидентирали су пртоекле недеље рпортери СТИПС из Врања почто су се на сточној пијаци у овом граду најчеће могла пазарити за 450 дин/кг . На пијаци живе стоке у У жицу дошло је до раста цене јагњади у односу на предходни период. Доминирао је износ од 480 дин/кг. У истом периоду је скочила откупна цена јагњади и у кланицама на подручју златиборског региона. Доминирала је иста цена као и на пијаци у овом граду протекле седмице.

Цене житарица и сточне хране

Нешто слабија понуда кукуруза у односу на предходни месец, али је зато понуда пшенице, сточног јечма и луцеркиног сена била боља на већини продајних места укључених у СТИПС. Понуда сојине сачме , сунцокретове сачме и сточног брашна били су на прошломесечном нивоу. За кукуруз, окруњен природно сушен купци су на пијацама у Србији протеклог месеца требали да издвоје од 22 дин/кг до 32 дин/кг, али је доминирао износ од 26 дин/ кг.

У силосима се продаја упркос варирању од 18 дин/кг до 26 дин/кг. Цена пшенице је на пијацама варирала од 25 дин/кг до 33 дин/кг, али је доминирао као и током маја износ од 30 дин/кг. На тржишту сточног брашна евидентиран је благи раат цене како на пијацама тако и на осталим ппродајним местима. На пијацама је цена варирала од 26 до 30 дин/ кг. У малопродајним објектима је цена овог сточног хранива најчешће варирала од 26 до 35 дин/кг. Сточно брашно се могло пазарити у силосима на подручју Лознице по цени од 21 дин/кг. Промет сојине сачме забележен је протеклог месеца у малопродајним објектима на подручју дванаест градова у Србији по доминантној цени од 85 дин/кг до 110 дин/кг. Према прикупљеним подацима репортера СТИПС за сунцокретову сачму су Продајна цена пшенице је у силосима варирала од 20 дин/кг до 23 дин/кг, али је доминирао износ од 21 дин/кг то указује на раст цене у односу на предходни месец. Продаја сточног јечма протеклог је месеца евидентирана на три продајна места по цени кој аје варирала од 28 дин/кг до 30 дин/кг. Промет сточног јечма у силосима одвијао се у силосима у Суботици (19 дин/кг) и у силосима на подручју Сомбора (33 дин/ кг) као и током маја. Сојино зрно се протеклог месеца могло купити на пет продајних места по цени од 60 до 68 дин/кг, што указује на раст цне у односу на мај. купци требали да издвоје од 45 дин/кг до 60 дин/кг. Сунцокретово зрно се током маја могло пазарити у силосима на подручју Суботице по цени од 50 кг што указује на пад цене у односу на предходни ч Забележена је боља понуда луцеркиног сена у балама протеког месеца пошто је овогодишњи принос био назадовољавајућем нивоу. Цена је варирала од 20 дин/кг до 30 дин/кг, али је доминирао износ од 25 дин/кг. Агроинфо вест

Srodni tekstovi

Оставите коментар