Свињско месо ипак поскупело

Аутор: draganadpetrovic
327 посета

После одлуке владе да одмрзне цене одређених категорија свињетине и пилетине није дошло до наглих поскупљења меса у малопродаји. Међутим, према истраживању „Политике” у односу на, рецимо, 18. јануар ове године, када је ова врста меса још била у режиму ограничених цена, свињетина је у једном од највећих трговинских ланаца у Београду поскупела за око пет одсто. Али не у свим категоријама – најскупљи „филе” јуче, и у другој половини прошлог месеца, коштао је у динар исто – 1.199 динара по килограму. Али продаваније, односно јефтиније категорије свињског меса као што је бут поскупео је са 650 на 681 динар, док је цена крменадли повећана са 531 на 556 динара.

Подсетимо, Влада Србије донела је протекле седмице одлуку да се укине ограничавање цена за одређене категорије свињског и пилећег меса.У међувремену огласили су се и представници Удружења за сточарство при Привредној комори Србије који су саопштили да нема реалних разлога за поскупљене свињетине и пилетине, подсетивши да су услови производње остали исти. Нагласили су да је ова иницијатива покренута још пре пет месеци и то иницијално од произвођача и кланично-прерађивачке индустрије.

– Нико у тржишном ланцу – фармери, кланичари, трговци – не добијају ако се цена повећа и роба стоји на рафовима – изјавио је за Танјуг Ненад Будимовић, секретар тог удружења. Навео је да је уредба дала резултате, односно у кратком периоду је регулисала тржишне осцилације али да такав модел не може да буде дугорочно решење.

Илустрација: Свињско месо поскупело у просеку око пет одсто

Према анализи Система тржишних информација (СТИПС) у протеклој седмици на сточним пијацама забележен је пад откупних цена прасади и товних свиња, што делимично иде у прилог предвиђањима да не постоје реални разлози за поскупљење меса у малопродаји.Рецимо, на пијаци живе стоке у Чачку пале су продајне цене прасади, а забележени су и добра понуда и промет. Иста ситуација са ценама била је у кланицама на територији јужнобачког региона. Пад откупне цене товних свиња (од 80 до 120 килограма) евидентиран је и у кланицама на територији јужнобанатског региона, јер су откупљиване најчешће по цени од 200 динара по килограму, наводи се у извештају СТИПС-а.

Међутим, према речима Вукоја Мухадиновића, директора Индустрије меса „Топола” од ове недеље догодио се обрт јер је цена товних свиња порасла на 220 динара.

– Имамо сигурно историјски максимум цена свиња у овом делу године. Све до пандемије, у овом периоду, килограм је коштао од 120 до 140 динара. Сада у фебруару имамо цену од 220 динара. И даље су житарице скупе иако су цене неко време у паду. У будућности се може очекивати поскупљење јер се смањује сточни фонд због нерентабилности производње. И увозна прасад ушла су по доста високим ценама – изјавио је Мухадиновић за „Политику”.

Илустрација: Очекује се пад продаје и пилећег меса

Упитан како ће се све ово одразити на продају, Мухадиновић је одговорио да ће вероватно доћи до пада потрошње јер је све скупо, чак и пилетина која је била најјефтинија категорија меса.

– Све је неизвесно. Уколико цене житарица наставе да падају може се догодити да ће и свиње појефтинити, па тако и месо у малопродаји – нагласио је наш саговорник.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/537637/svinjetina-meso-cene

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар