Светски догађај у Београду – Сајам вина Отвореног балкана

Аутор: draganadpetrovic
457 посета

Први међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“, под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе Отворени Балкан, отворен је у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Едија Раме, Димитра Ковачевског и Дритана Абазовића. Председник Србије свечано је отворио сајам у Хали 1 Београдског сајма. На сајму је учествовало скоро 400 излагача и прозвођача вина из 21 земаље, али су посетиоци дошли из око 40 земаља. Само из Србије, Северне Македоније и Албаније учествовало је више од 230 излагача.
Организатор сајма и директор Савеза винара и виноградара Србије Стеван Рајта, рекао је Танјугу да је из Албаније 26 учесника, из Северне Македоније 40 и из Србије више од 170. Сајам је имао и свој такмичарски део у оквиру кога су вина оцењивали најпрестижнији стручњаци и сомелијери из
читавог света, али и најпрестижнијег магазина у тој области „Декантер“. Организатори сајма су Привредна комора Србије,Београдски сајам и Савез виноградара и винара Србија, а одржан је под покровитељством земаља Отвореног Балкана.

Илустрација: У Београду су се окупили произвођачи вина из 21 земље света

Балкан је отворен, поручују заједничком економском и политичком иницијативом лидери Србије, Северне Македоније и Албаније. Зачету пре три године, визију регионалне сарадње на путу ка Европској унији у времену кризе сада виде као ослонац, а заједничку борбу са изазовима.
Димитар Ковачевски, председник Владе Северне Македоније:
„Због тога ћемо искористи сваку прилику да се повезујемо и да створимо нове могућности, јер су се путеви отворили пред нама, путеви који повезују и развијају у региону. Дошао је тренутак да обезбедимо боље услове и бољи животни стандард за наше грађане, то је наша дужност.
Еди Рама, председник Владе Албаније: „Отворени Балкан“ је производ мира који ће бити одржив. То је пројекат јединства у миру, са визијом за будућност, тако да ово мало суседство у срцу Европе не пати више од остатака из прошлости, већ да постане место будућности за наше младе.
Александар Вучић, председник Србије: „Имамо чиме да се поносимо и по овоме што смо овде урадили заједно показали смо не само да можемо да будемо део света, већ да по много
чему можемо и да се такмичимо и да можемо да будемо и бољи у различитим сферама друштвеног живота и у свим важним стварима.
Од три локалне сорте из Србије, Северне Македоније и Албаније, у част „Винске визије“ на отварању је дегустирано и посебно вино. Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, оценио је да је сајам вина који се одржава у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ један од најбољих сајмова у овом делу Европе и истакао да су своје место нашле и винарије са простора Косова и Метохије. Он је казао да je нa Сајму вина учествовало шест винарија из јужне покрајине. „Све сам их обишао и морам да кажем да имају фантастична вина.Чини ми се да на простору Косова и Метохије, како северно,тако и јужно од Ибра можемо да се похвалимо фантастичном технологијом и свим осталим када је реч о производњи вина“,рекао је Петковић приликом обиласка Сајма. Он је додао да Канцеларија за Косово и Метохију поред свих пројеката посебно води рачуна и о пољопривредном аспекту развоја српских средина. „У том смислу одвајамо значајан новац за
наше винограде и винарије. Готово да нема винарије коју нисмо подржали, а то ћемо чинити и у наредном периоду као Канцеларија, поред свих субвенција и могућности које даје Министарство пољопривреде Владе Републике Србије-рекао је Петковић.Вина из Србије и региона, која су представљена на „Првој Винској визији Отвореног Балкана“, биће дистрибуирана у Јапан, Америку, Русију, Кину, пошто су са дистрибутерима из тих земаља потписани уговори. Произвођачи су могли
да се сретну, поделе искуства и умреже са дистрибутерима и представницима комплементарних индустрија. Многи састанци су потврдили заинтересованост купаца за наша вина, а излагачи, посетиоци и купци одлазе задовољни.
Посетиоци кажу да су већ послали снимке у неколико држава својим пријатељима и да сајам треба да се одржава и убудуће.

Илустрација: Премијер ЦГ Дритан Абазовић, премијер Албаније Еди Рама, председник Србије Александар Вучић, премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски и српска премијерка Ана Брнабић

Колико је значајна производња вина, сведочи и текст објављен у чувеном аустријском магазину посвећеном вину, храни и путовањима Фалштаф, који је означио Србију као виноградарску земљу у успону, а то потврђују и награде које је јуче доделио интернационални жири састављен од
еминентних стручњака за вино, јер су од девет награда седам доделили произвођачима вина из наше земље.Власник винарије „Деспотика“ Веселин Деспотовић каже да је Сајам један велики искорак у позитивном правцу.
„Представили смо се на најбољи могући начин, и Србију и цео наш регион и сама организација и ниво опремљености,пратећи програми, радионице, оцењивање, заиста на светском нивоу и морамо да неподељено мишљење имамо сви заједно, а то је да је ово један изузетно организован сајам“,истиче Деспотовић.
„Иницијални састанци су били, где смо покренули неке иницијативе, за ширење на нова тржишта. Свакако да је то негде и у фокусу компаније ширење нових тржишта, и негде смо покренули неколико разговора са иностраним дистрибутерима и надам се позитивним утисцима на крају
свега“, каже Милош Поповић, заменик председника одбора директора компаније „Плантаже“.
На Првом међународном сајму вина „Винска визија Отвореног Балкана“, у присуству премијерке Ане Брнабић и српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, додељене су награде у девет категорија,међу којима су две за вина од аутохтоних врста грожђа.
Брнабић је истакла да су сви који су на било који начин учествовали на овом сајму вина, па и произвођачи ракије,помогли да се учврсти једна бриљантна политичка идеја.
„Најбоља емоција која се осетила међу земљама Западног Балкана била је она које се осетила у претходна три дана трајања сајма“, рекла је Брнабић и изразила наду да ће сајам постати традиционалан.
„Ова манифестација нама са Западног Балкана може да буде на понос, она нас ставља у центар вина и виноградарства.Њоме смо доказали шта можемо да понудимо Европи“,нагласила је премијерка. Истакла је да се показало да вино повезује људе и као посебно позитивно навела то што су на
сајам дошли и представници Босне и Херцеговине и Црне Горе. „Покушаћемо да нам се и они придруже и да нас буде више у Иницијативи Отворени Балкан“, рекла је Брнабић.

Илустрација: Вина је оцењивао жири састављен од 25 међународних винских судија

Награде за најбоља вина
Награде су додељене у категоријама белих, црвених, розе,пенушавих, слатких, оранж и појачаних вина, а када је реч о посебним наградама за аутохтоне сорте, додељене су за црвена и бела вина. Награду за најбоље бело вино добио је домаћи песак сиви пинот григио 2021. винарије ВРТ из Риђице, за црвено родослов ресерве 2016. винарије Александровић, за розе вино домаће немир росе прокупац – каберне 2021,винарија Деспотика, за најбоље пенушаво вино тријумф ноирпенушаво 2019 винарије Александровић, за најбоље оранж вино Chateau Kamnik из Северне Македоније, за најбоље слатко вино три сунца траминац касна берба 2016, винарије Фрушкогорски виногради, за најбоље појачано вино Медуза црвена 2021, домаће винарије Art et Vinum. Када је реч о винима од аутохтоних сорти грожђа, награду за најбоље бело вино добио је домаћи грашац бели 4.0 2021 винарије Веркат,Фрушка гора, а за црвено вино Барово Ред 2019 Тиквеш Chateaux & Domains из Северне Македоније.
Жири који је оцењивао вина био је састављен од 25 међународних винских судија од којих петоро има титулу “ master of wine“. Координатор оцењивања вина Игор Луковић је истакао да је веома важно што су се у Београду окупиле судије највишег ранга и што је оцењивање било као и на
другим великим светским винским сајмовима. „Ово је велики корак ка међународној винској сцени и повратак нечега што је стара, најстарија могућа винска Европа јер винска култура је прво стигла овде па се после селила на север и на запад“,истакао је Луковић. Навео је да су сомелијери преко руку у претходна два дана пренели 2400 флаша вина, опрали више од 2000 чаша. На челу жирија била је Керолајн Гилби, master of wine, која важи за највећи светски ауторитет за вина југоистичне Европе и Западног Балкана. Она се, како је рекла,винима са овог подручја бави више од 30 година и видела је праву револуцију у производњи, напредак у технологији.
„Ја верујем да су локалне врсте вина веома важне. Такви су прокупачки вранац, грашац, који су имали тешку прошлост и дугу историју“, рекла је она. Додала је да би такве аутентичне производе требало понудити свету, јер сомелијери желе да добију нешто ново.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Марко Мисељић

Српска вина све траженија на аустријском тржишту

Srodni tekstovi

Оставите коментар