Светске берзе бележе раст свих житарица сем кукуруза. Ево комплетних ценовника код нас од пијаце до продавнице

Аутор: Gdjakovic
905 посета

На газдинствима околини Панчева евидентиран  је раст доминантне цене пшенице упаковане у џакове најчешће од 50 килограма на 26 дин/кг упркос доброј
понуди. Доминантна цена кукуруза, окруњеног природно сушеног упакованог у џакове најчешће од 50 киограма
износила је 25 дин/кг на газдинствима у околини Кикинде док је за луцеркино сено у балама требало издвојити 20 дин/кг.
Пад цена пшенице и кукуруза, окруњеног, природно сушеног упакованих у џакове евидентиран је у односу на
предходни период на газдинствима у околини Шапца, пошто је доминирао износ од 25 дин/ кг.
Према извештају репортера СТИПС из Крагујевца протекле су се седмице на подручју овог града могли пазарити сточно брашно и кукуруз по доминантој цени од 30 дин/кг, пшеница за 31 дин/кг, сунцокретово брашно по цени 55 дин/кг и сојина сачма за 110 дин/кг.
На пијаци у Краљеву стандардна понуда у седмици за нама. Купци су за сточно брашно требали да издвоје 32 дин/кг, док су доминантне цене пшенице и кукуруза биле 34 дин/кг.

Занимају вас цене стоке? Читајте ОВДЕ

На пијаци у Нишу евидентиран је раст цена пшенице и кукуруза окруњеног, природно сушеног упакованог у џакове
најчешће од 50 килограма. Доминантне цене оба пољопривредна производа износиле су 35 дин/кг, а понуда и продаја били су врло слаби. Цена сточног брашна била је виша у односу на предходни период на пијаци у Ужицу.

Доминирао је износ од 31 дин/кг. У току је жетва сунцокрета, а за седам до десет дана, уколико се наставе високе дневне температуре, за жетву ће стићи и соја, и као и сваке године, цене и приноси су оно што све интересује у овом послу Према првим откосима, сунцокерта ће бити мало, јер жетеоци у средњем Банату и источном Срему указују да на пољима где је усев скинут приноси не достижу ни тону по хектару. Невреме, олуја и лед уништили су зрно сунцокрета па нема њиве где није страдало бар 20%, а на многим пољима та штета је и далеко већа.

Цена сунцокрета значајно лошија од прошле године, род слаб

Земљорадник Радосав Адамовић из Крчедина казао да приноси и цена сунцокрета варирају. – Откупљивачи нуде аконтну цену за уљарицу од 30 до 40 динара, док сунцокрета има од 800 килограма до 1,5 тоне по хектару. Са овако малим приносима пољопривредници сигурно неће моћи покрити трошкове сетве, чак ни да коначна цена сунцокрета буде знатно виша. Сунцокрет ће нам донети чист губитак, јер да би били на позитивној нули, требало би да га буде 3,5 тона по хектару, колики је био принос у Срему лане, а килограм сунцокрета да кошта 45,7 динара – казао је Адамовић.

Лане је, подсетио је Адамовић, аконтна цена у жетви била 60 динара, а на крају жетве килограм сунцокрета је коштао 65 динара и још је држава давала помоћ од 7,8 динара по килограму, па је килограм сунцокрета био 72,8 динара:

– Прошлогодишња цена уљарице била је солидна, имали смо новца да започенемо нови сетву и нештио смо и зарадили. И док ратари, по свој прилици, жању губитак убирајући род сунцокрета, први резултати жетве соје знаће се наредне седмице, када комбајни уђу у поља. Ратари који су је сејали кажу да, за сада, уљарица не изгледа лоше, али да уколико наредних дана не дође до сменеклиме и не падне добра киша, род може да буде знатно умањен.
– Соја се сада налази у фази наливања зрна и киша јој је преко потребна. Уколико кише не буде, постоје изгледи да се понови лањска година када су приносу соје били мали због велике суше, свега по неколико стотина килограма по хектару – каже ратар Јанко Хрћан из Кисача. Он истиче да би земљорадници могли да банкротирају, јер су лане имали зараду од пшенице која је донекле покрила губитак на соји:
– Ове године жито смо продавали од 19 до 21 динар, што је за нас била изузетно ниска цена и сада, ако још род соје
подбаци, нећемо имати новца ни за орање, а камоли за заснивање нове сетве. Сматрам да нови род соје не би требао да буде јефтинији од 60 динара по килограму, колико тренутно кошта на берзи.

Srodni tekstovi

Оставите коментар